De Rödgrönas förslag om att det ska vara omdömen från årskurs ett kan vara ok om det löfte som följs av allvarliga instruktioner så att det inte blir som idag med omdömen som är så lika betyg att ingen vanlig människa kan se skillnaden.
Däremot att jag mycket positiv till att se till att vi får en ökad lärartäthet i våra skolor. För idag syns inte de elever som många gånger behöver den där lilla extra hjälpen men som inte skriker om det.– Betyg ska vi har från årskurs 7. Men vi säger absolut nej till varje försök att ha betygsliknande omdömen om sexåringar. Inte en enda streckgubbe som ritas på förskolan ska bedömas, sade Sahlin.
Det är inte ett optimalt förslag från min horisont men det ger en klarhet i vad de RödGröna vill när det gäller skolan under kommande mandatperiod och åter så har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet visat att de kan bli eniga i den ena efter den andra frågan.
- Anställa fler behöriga lärare (minst nio lärare per 100 elever)- Mindre klasser (alla barn ska bli sedda)- Ökade möjligeter att arbeta utanför den nationella timplanen- Skriftliga omdömen från årskurs ett (dessa omdömen skall inte vara betydsliknande, utan nationella kriterier ska tas fram)- Betyg från årskurs sju- Betygsliknande omdömen och graderingar för Sveriges sexåringar ska avskaffas (ingen i den åldern eller yngre ska behöva känna sig underkända)- De Rödgröna kommer även att utvärdera och analysera de stora skolreformernas effekter på integration, jämlikhet, utbildningens kvalitet och alla elevers rätt till likvärdig undevisning.
Media DN, SvD, Ex, SVT, Ab, Ab2.
Bloggat: Monica Green och HBT-sossen och Röda Berget skriver om detta.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, RödGröna, Socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet, val 2010, Almedalen, skolan, betyg,