20100815

En prislista som gör skillnad

Haft en familjedag och har nu bussat familjen i säng och tar en blick ut i världen och lyssnar på Mona Sahlins tal.

        Åter så är det ideologin som står i centrum när Sveriges nästa statsminister idag tog ton på scenen i Tantolunden. Likt Almedalen var det ett bra ideologiskt tal. Ett tal som handlade om hur vi solidariskt ska fortsätta bygga vårt välfärdssamhälle.


Mona Sahlin presenterade åter den prislista som känns så jobbig för den borgerliga alliansen. Det är en prislista som visar vad välfärdens tjänster kostar och att vi fördelar kostnaderna solidariskt mellan oss så att alla kan få del av dem efter behov och inte plånbok.
83 000 kronor på ett år – det är vad en plats i grundskolan kostar.
92 000 kronor per år – det kostar en gymnasieplats.
76 000 kronor per år – det kostar en högskoleutbildning i snitt. Om man inte pluggar till läkare, för då kostar det 230 000 kronor,  
50 000 kronor – priset för ett kejsarsnitt.
80 000 kronor – en höftledsoperation.
530 000 kronor per år – en plats i särskilt boende i äldreomsorgen
     Vi vet detta och Moderaterna vet det men här går sedan den stora skiljelinjen. Där moderaterna för en skattesänkar politik som kommer leda till att den enskilde successivt kommer få bära mer och mer av kostnaden.  Till slut är samhället delat mellan de som har och de som inte har. Jag vill inte ditt så därför är jag socialdemokrat och kommer rösta den 19 september.


Media: SvD, Ab, Ex, DN.
Bloggat: Peter A och Martin Och Johan U och Johan W skriver alla om talet. Så även vår Tokmoderat som av någon anlednngen har en annan vinkling...
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,