20100803

Statligt ägande kräver engagemang


Att äga innebär också att engagera sig och ta ansvar. Att våga fatta beslut. Det gäller om du äger ditt hus samt om du äger företag. Skillnaden om du är en offentlig ägare eller privat är ingen skillnad.

         Sedan Centerledarens utspel om att sälja ut delar av Vattenfall så blir det ett grubblande över skälet och det som framkommer är bara dåligt. Att man ska sälja de delar som handskas med kolkraft. Om man var en ansvarsfull ägare så vore det ett arbete med omställning till mer klimatneutrala alternativ. För om vi nu säljer den delen och en ny ägare kommer in så inte blir det bättre för det. Möjligen Mauds samvete men inte mitt.

      Att äga följer också styrning och här har regeringen misslyckats totalt. Vill inte helt fria den tidigare regeringen heller. För Staten är idag inte en bra ägare. med det sagt så säger jag inte att vi ska sälja allt utan att vi ska bli bra ägare som sätter mål och krav på de företag sm vi äger.


      Det som är en viktig skillnad med en offentlig ägare är att vi inte behöver ha ett vinstintresse för att tillfredsställa aktieägarna. Utan vi ska ha andra mål med vårt gemensamma ägande. Vi ska ha målet att förändra, utveckla och trygga samhället för den enskilde samhällsmedborgaren. Antingen det gäller ekonomin, klimatet eller att kunna hälsa på släkten runt om i Sverige.

      Det de handlar om är vi politiker måste våga vara ägare och ställa krav på våra bolag att göra som vi vill. För att släppa dem fria och krypa för direktören passar sig inte och det är inte det mandatet som väljarna ger oss.

Media: Ex, DN, SvD, Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,