20100916

En debatt mellan två Sverige del 1


Då var det dags för den näst sista partiledardebatten. ett taggat rödgrönt block som kommer visa på de skillnader som finns i den Svenska politiken.


        Kvällen börjar med skolan och det känns som om den stora skoldebatten redan varit. Men Jan björklund säger att det är en RödGrön skola vi har. Men är det inte så att de senaste skolplanerna har tagits av borgerliga regeringar.  Ohly skjuter in med "-se upp för dörrarna, dörrarna stängs". En tydlig bild av den kommande skolpolitiken om vi inte får en ny urs. en kurs som ger alla en möjlighet. Och inte bare en möjlighet utan fler. Vi tror på individen och dess möjligheter att ändra sig under det livslånga lärandet. De borgerliga hävdar att 35 000 ungdomar slår ut mängder av elever och för att komma tillrätta med det så tar man bort 3000 lärare och ser till att alla inte får möjligheter att kunna nå vidare. Det blir ett samhälle med stängda dörrar istället med öppna som tillåter att man hoppar mellan stationer för att hitta rätt.

              Vidare till en av de viktigaste frågorna i valet, jobben. Så kom klassiker som Göran Persson sa 2006 och som Fredrik Reinfeldt säger nu "-Nu kommer jobben, det växer till". vi förlorade valet på det och det kommer den moderatledda regeringen också att göra. Vidare är det bara skatter som gäller för moderatledaren. Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och miljöpartiet har förslagen och det viktigaste. Vi tar bort aktivitetsförbudet. Sedan kan jag undra vilka som moderatledaren träffar? för den bilden är långt från min bild. Slutsatsen var att de borgerliga åter kom med det retoriska knepet om den internationella krisen. Ok, men de glömde att vi genom den gamla socialdemokratiska skuldsaneringen hade bra ordning på ekonomin.

             När det gäller klimatet så känns frågan redan klar utan att debatten har gått igång. Här har de RödGröna Sveriges enda miljöparti i laguppställningen. Det är en politik som kombinerar klimatfrågan med sysselsättningsfrågan. Det är en blivande regering som vågar utmana gamla mönster. Det är en blivande RödGrön regering som vågar ta de beslut som inte alltid är populära innan valet

Media: Ab, SvD, DN, Ex, TV4.
Bloggat Peter A om skolan.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,