Utfrågningen går vidare från del 1 och jag ser hur bra det fungerar mellan de tre ledarna idag. Det finns en trygghet som jag anser inte fanns igår. Det verkar som det finns en annan trygghet i var man befinner sig i samarbetet än det vi såg igår.
Del två börjar med jämställdheten. Frågan kring varför vi inte har ett förslag om en ökad kvotering av föräldraförsäkringen kommer och jag kan ställa mig bakom de som känner sig lite besvikna om att vi inte har ett förslag framme nu. Men måste medge att de andra förslag som vi har är bra. Det handlar om en justering av maxtaxan. De satsningar som gör inom barnomsorgen är viktiga. Vi måste se till att göra det möjligt för kvinna att göra karriär och inte låsas fast hemma. Där är avskaffandet av vårdnadsbidraget.
Nästa höjdarämne var frågan om RUT och ROT. När ska media sluta klumpa dessa frågor två frågor som inte hänger ihop. ROT är en konjunktur
Pengarna som man får från att ta bort RUT ger 3000 jobb inom hemtjänsten. Enligt Reinfeldt så förlorar man 2000 jobb. Med andra ord vinner våra äldre tydligt på denna reform. Ett tydligt sätt att visa på skillnad. Sedan kan man notera att alla dessa 11 000 jobb blir det 9 000 kvar om Reinfeldt siar. då var det väll inte en så bra reform?
Kärnfullt om kärnkraften. Vet inte vad som är så brännande med denna fråga. Är det inte givet att man inte ska ha kvar kärnkraften. Är det inte självklart att man inte tar bort dem innan vi kan garantera industrin sitt behov av el och energi. Det kommer ett tydligt besked om att vi ska använda Vattenfall som ett tydligt verktyg i omställningen.
Äntligen så blev det utrymme för en av valets viktigare frågor. Sjukvården. Alla tre partierna är tydliga med att vi ska ha en skattefinansierad. Gräddfiler göra sig icke besvär. När det sedan gäller vår organisation av vården så kan den självklart bli bättre. Här finns det en stor skillnad mellan de två blocken. Vi tror att vi blir bättre genom att låta våra medarbetare få en större roll i utvecklingsarbetet eller den andra sidan hota med privatisering som den enda lösningen.
Som en sammanfattning kan vi i kväll se tre partier som inte gör någon hemlighet av det. De visar tydligt på de punkter som de inte är ense. De göms inte undan. Men behöver man då som väljare vara orolig att vi inte kommer kunna styra Sverige. Svaret är entydigt nej. Vi har styrt Sverige tillsammans men inte i gemensam regering under 12 år. Vi har då lärt oss hur vi fungerar och vad som behövs för att föra Sverige framåt. Vi har under åren i opposition lärt av våra tidigare misstag. Som jag tidigare var inne på så finns det en trygghet i samarbetet. Grunden till detta är att vi är tre partier som bygger på det kollektiva där vi har högt i tak och livliga diskussioner. Det är det som återspeglar sig i media nu. Vi vet sedan gammalt krigsrubrikerna med rosornas krig så fort det var lite turbulens kring våra frågor. Mona Sahlin är tydlig med att det inte handlar om ett samarbete mellan fyra personer utan mellan tre partier som kommer överleva de personer som idag leder de tre partierna. Jag vet att vi är många som deltagit i detta samarbete på alla nivåer.
När det sedan gäller själva utfrågningen så var det en massa kommentarer till mitt första inlägg som pekar på dåliga utfrågningar. Igår var de elaka och idag är de snälla. Kan man dra slutsatsen att det egentligen var så enkelt att svaren från de RödGröna inte passade de kommentarer som lämnat till mig. Peter Jidhe vill ha mer glöd och jag kan ställa upp på det. Men vi vet att minsta klavertramp kan kosta så mycket att alla partiledare drar sig för det. Jag förstår det men tycker inte om det. Ibland kan jag uppleva att det blir för mycket av en regisserat show och för lite brinnande känsla. Vi vet att alla partiledare har områden som de brinner för.Släp branden
Sedan grattis till Zlatans två mål samt Lars Ohlys frieri
Media: Ab, Ab2, Ab3, Ex, SvD, SvD2, DN, Ex, TV4.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, RödGröna, Socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet, val2010, Demokrati, Välfärden,