Det är inte en fråga om vad Sofia Arkelsten eller Fredrik Reinfeldt tror som det handlar om utan vad väljarna tror. Det är med dessa ögon man ska se på frågan. Och är förtroendet där skadat så är det inte längre moderaternas problem utan också politikens.
Från början tycktes de vara en fråga kring Sofia Arkelstens omdöme och så må vara även nu men frågan är större. Det handlar om ett förtroende som kan vara brustet och då inte enbart Arkelstens utan politikens. Med det så har moderaterna ett stort ansvar i hur de hanterar frågan. Då gäller inte principen med UPA utan det är precis personligt ansvar som det gäller. Här kan jag känna en viss frustration över att det inte verkar finnas en förståelse över situationen. När nästa inbjudan kommer hur agerar hon då? Är det ett nej på grund av media eller på grund av att det är fel?
Hur nu moderaterna ska hantera frågan är av stor vikt. Det kommer inte att bara gå vidare och tro att alla har fel och moderaterna rätt. Det ligger i betraktarens ögon att döma och i det här fallet är det väljarna som är jury. Men som sagt så är det inte bara moderaterna som kan bli lidande vid fel beslut utan politiken som helhet. Institutet för mutor lyfte frågan i dagens Studio Ett.
Att moderaterna har svårt för hur man ska hantera kontakterna med näringslivet vet vi sedan länge då de kategoriskt säger nej till att redovisa sina privata bidrag till partiet. Är det en kultur som behöver ses över.
Media: SR, Ab, SvD, SvD2, DN, DN2, Ex, Ex, SVT.
Bloggat: Tokmoderaten och Mary och Johan Westerholm och Peter Andersson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Boken om NetRoots och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte NetRoots valananlys samt den öppna kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, Olja, Carl Bildt, regeringen, Sofia Arkelsten, moderaterna, Lundin Oil, Sudan, Shell, regeringen, riksdagen,