20101123

Är de gamla en lösning för framtiden?

När det krisar så finns det flera sätt att agera en är att backa och se tillbaka till när det funkade. Det andra är att inte se sig om och bara slänga sig ut. Ett tredje alternativ är att slänga sig ut, men ta med erfarenheterna från gårdagen.

       Men vad socialdemokraterna nu gör är jag som medlem inte säker på. Det lutar åt den första modellen om vi ska lita på media. Alla de personer som varit på tal är, för att vara brutal, reliker från gårdagen. Inga direkt nya sedan valförlusten 2006. En del må ha lämnat den aktiva partipolitiken men ändå inget nytt.

        Nu ser vi och hör rykten kring hur den blivande valberedningen ska sättas samman och åter så är det de gamla gardet som ska leda det hela. Åter så kan det kännas tryggt men frågan är om de kan se runt hörnet? Jag kan inte svära på det ena eller det andra men frågan måste ställas. Jag personligen vill minska valberedningens makt och de slutna rummens till förmån för det öppna samtalet som ger fler delaktighet i processen. Det om jag får till mig är att man måste se till partiets bästa och vi måste få fram en kompetent ledare. Min fråga är om inte Barack Obama är kompetent att leda USA? Nu ska vi inte kopiera den Amerikanska modellen utan vi ska lära.

       Nu kommer med all sannolikhet Förtroenderådet den 4 december besluta om en kongress i mars. Jag beklagar det och hade hoppats på en extra kongress kring denna tid om ett år. Anledningen är att den av partistyrelsen tillsatta Kriskommissionen inte på långa vägar hinner göra en ansats till att formulera en ny politik och organinsation baerad på den nya samhällsanalys som måste göras. Med val av ny partiledning i mars så kommer de få leda ett internt förnyelse arbete istället för att forma och marknadsföra sig inför valet 2014. Vi vet att det tar tid att sälja in nya ledare och vi måste om vi vill vinna valet ta oss den tiden. Att då samtidigt utveckla politiken och organisationen är en omöjlig uppgift.

          Med ny partiledning i mars är risken uppåenbar att processen stannar av och att  vi i mångt och mycket går till val på samma agenda som vi idag har. Vi kan bara lära av vad som skett mellan 2006 och 2010.


Media: Ab, Ab2,
Bloggat: Peter Johansson på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,