20101213

Hets mot fria friskolor

Jag har inte varit en kramare av Friskolor, men nu finns det och visst kan det vara ett komplement till en fyrkantig kommunal skola. Men risken för avarter är stor. Så alla förslag som vill rensa ut lycksökare och giriga vinstsökare är av godo.

         Idag så presenterar Socialdemokraterna och Miljöpartiet ett antal förslag kring friskolorna. Jag välkomnar dessa förslag som ska bringa ordning kring friskolorna. Det är bra och de, flesta, seriösa friskolor tror jag kommer välkomna dessa förslag då även de blir vinnare på en bra ordning och kontroll. 

          Fyra konkreta förslag lägger de fram som är tydliga och bra, utan att tulla på skolornas frihet. Det bygger på att vi ska få bra kvalité kontroll på de skolor som drivs med offentliga medel. Vidare så ska det öppenheten även bli ett signum. Med det ligger förslag om att offentlighetsprincipen ska gälla likt meddelarskydd till personalen. Det är bra och gör att vi får en bättre koll på hur våra gemensamma resurser används. Vidare ska skolor inte bara kunna överlåtas utan att tillståndet prövas på nytt. 
      
       Sedan så kommer förslag på vinstbegränsning till och med stopp om man inte klarar kraven på kvalité. Vi är många som ilsknat till över hur bolag fört skattebetalarnas pengar till skatteparadis. Att privata kan organisera sig smartare är det ingen som säger nått emot men när miljoner försvinner och resultaten för eleverna blir lidande så kan det aldrig vara ok.

          Som avslutning så kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet med en skarp skrivning kring de skandalösa utförsäljningarna. Eller rättare sagt rean på våra gemensamma tillgångar. Om utförsäljning ska till så ska det ske med marknadsmässig värdering. Ett rimligt förslag som är svårt att förstå att de inte redan är så. 

        Nu ska vi se hur regeringen ställer sig till förslagen. För mig verkar det svårt att se hur de ska kunna gå emot. Det är förslag som inte har en större ideologisk karaktär utan mer av att kontrollera friskolemarknaden och värna medborgarnas tillgångar. Men vi vet att de fyra borgerliga partierna med moderaterna i spetsen har på lokal nivå gjort allt det som de här förslagen vill stävja. Så klarar partierna att gå emot sina lokala organisationer.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,