20110128

Centern, landet och folkrörelsen

Idag så släpper Centern sin valanalys. Det som redan sipprat ut är att Maud ska vara kvar men få en sidekick. Om det stämmer så känns analysen lite svag.

      Isolera och byt glas. Centerpolitik i sin glans dagar anno 2011. Jag har ett besvärligt förhållande till Centern. Som gammal Stockholmare så gillar jag landsbygdens center och har svårt, till och med mycket svårt för Stureplanscentern. Det jag gillar/gillade hos Centern var deras förmåga att se landet/kommunen före det egna partiet. En fråga som de i mångt och mycket delade med oss socialdemokrater. Det fanns en form av att de som är bra för landet är bra för centern. Vidare så fanns våran gemenskap i folkrörelsesjälarna som båda partierna hade. Jag skriver hade, för idag vet jag inte om i två partier har det med oss. Kan notera för våran del att när valets viktigaste kampanjmetod är reklam och köpt mediatid enligt partistyrelseledamot.

        Men Folkrörelsen är den död och kampanjen som gäller? Jag varken tror eller hoppas på det men säger med bestämdhet att rörelsen finns på andra ställen än folkets park idag. Så det som sker när de gamla går till folkets hus och upptäcker att dörren är stängd och de unga som glider förbi snabbt konstaterar att det är en utdöende ras som står där och rycker i en låst dörr. Men andra dörrar har öppnats. Ni sitter just vid en och andra finns. Jag var på partimöte i går och det var samma procedur som det var för hundra år sedan. Ska sägas att just i går var dt ett mycket bra möte där vi hela kvällen diskuterade politik. Det hör inte till vanligheten i ett politiskt parti. En stor del av mötena är organisatoriska frågor. Så vi som vill samtala kring politiken och utvecklingen i samhället och världen söker inte oss till partierna längre. De har ingen plattform för det politiska samtalet. Den största plattformen idag för oss är nätet. Här för vi samtal och utbyter idéer med folk från de flesta politiska riktningar. Men vart finns den lokala mötesplatsen där vi kan bryta idéer så att vi kan bygga vidare på utvecklingen?

         Åter till Centern så har jag tidigare skrivit att det finns ett utrymme för ett parti som tar landsbygdsfrågorna på allvar. Centern gjorde det, men inte längre. Min upplevelse är att förslagen som nu kommer har ett fokus på svampen på Stureplan och inte i skogen. Tittar man på de förslag som Centern drivit i regeringen och i den skrift som presenterades inför landsbygdsriksdagen så är de flesta förslagen av en karaktär som gynnar de i karriären boende i storstaden. De må vara bra för dem men säg det då rakt ut och gör inte det till en utvecklingsfråga för landsbygden. Det blir bara fånigt. Så när Centern idag presenterar sin valanalys ska det bli intressant att se vilka slutsatser de drar. Att de slår an på att dela ledarskapet är bra och en fråga som jag lyft i mitt eget parti. Utifrån det jag skrivit ovan om att vi tappar folkrörelsen så tror jag att vi behöver personer som arbetar med dessa frågor och medlemsvård. Det är av stor vikt att vi ser till att de som söker sig till oss som folkrörelse känner att de får vara med i denna rörelse och att den ledet framåt.

        Det blev en blandat text utifrån Centern och våran roll i samhällsbygget med folkrörelse som en av metoderna. Jag tror att vi kan skapa folkrörelse 2.0 och att det är en vinnande metod inför framtida val. För min del så tror jag att kampanjpartier inte kommer överleva på sikt utan att det är partier med medlemmar.

Media: Ab, Ab2, Ex, Ex2, SvD, DN.
Bloggat: Peter Andersson och Magnus Andersson på ämnet.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,