Vi vet att Ulrika Schenström var en av de ledande moderaterna i deras förnyelse arbete. Så att hon har lite på fötterna när hon idag ger en bild av hur socialdemokraterna ska hantera den nödvändiga förändringen som måste till. Hon pekar på ett par punkter som kan tyckas så självklara men ack så svåra. Jag fastnar just för en punkt som handlar om beroendet av regeringskansliets väloljade maskineri. Hon menar att vi måste bygga en organisation som håller i både majoritet och opposition.
Socialdemokraterna måste därför, en gång för alla, lära sig att vara i opposition. Det innebär att bygga en organisation som klarar sig utan regeringskansliets politiska tjänstemän och experter. Ledningen måste lära sig och vänja sig vid att klara politiken själva. Regeringsduglighet är något för regeringen att utöva, men oppositionen måste visa sig redo att ta över efter ett val. Men framför allt – vad vill de åstadkomma för människor?Jag har varit inne på att vi bara klarar att förändra oss i majoritetsskepnaden. med andra ord när verkligheten tvingar oss i ansvarig position. Mycket av de kan handla om att vi har departementens anställda som blåslampor.
Vidare så pekar Ulrica Schenström på vikten av att ha en ledare som brinner. Det kan många gånger vara viktigare än en slipad diamant. För det är idéerna som ska bära. Inte en slipad retoriker utan patos. Så ska vi vinna valet 2014 så krävs det en ny politik som tar avstamp i våra värderingar samt, det som vi missat, folks vardag. Så vi har nu chansen under 2011 att formulera politiken, finna laguppställningen (finns jag med?) och sedan lägga kraften på att presentera detta för väljarna.
Den Öppna Kriskommissionen (ÖKK) har pekat på ett antal områden både gällande idédebatten och organisationen för att ta ett stort steg mot framtiden.
Sedan kommer frågan kring hönan och ägget. Ska vi först ta fram en ledare som påverkar det politiska innehållet eller ta fram innehållet och sedan en ledare som kan föra ut det? Från början var min bild solklar att politiken skulle komma i det första rummet och person i det andra. Men jag börjar nu tvivla på det. Jag gör det utifrån egna erfarenheter. Gillar inte själv att sätta mig vid dukat bord utan att kunna ha en åsikt om menyn. Risken med en ledare som inte varit delaktig i framtagandet av politiken är att personen i fråga gör egna tolkningar som inte ligger i fas med det bestämda. Så för att få en fungerande politik kopplat till ledarskapet bör den nya partiledare vara aktiv i framtagandet av politiken som ska ligga till grund för både oppositionsarbetet, som den kommande valsegern 2014.
Media: SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, ledarskap, Socialdemokraterna, kriskommission, öppna kriskommissionen, Mona Sahlin, Facket, LO