20101210

Socialdemokratisk förändring sker i majoritet

Nu förs det fram frågan kring Mona Sahlins ledarskap och visst är det en befogad fråga. Men jag vill göra frågan bredare än till partiledaren. Det är en ledarkultur i partiet som måste ifrågasättas.

            När Palme eller Persson var partiledare så var de under långa stycken även statsministrar och kunde i skenet av de ta obehagliga beslut för partiet (dock nödvändiga) i skydd av landets bästa. Mona Sahlin kunde som minister också fatta sådana beslut men i opposition är det inte möjligt utan partiets gamla vanor är som grundlagar.

          Detta finns även i den lokala politiken. När det är tid för omprövning, tiden i opposition, används istället till att omkrama det gamla. Minnas vinster från fornstora dagar. Omprövning gör vi socialdemokrater i majoritet och då i skyddet av landets/kommunens bästa, och ”vi hade inget val”. Vi såg det tydligt genom det rådslags arbete som pågick under förra mandatperioden. Resultatet är inget nytt under solen utan vi lufsar på i gamla spår.

          Här kommer då frågan om ledarskapet och vilka befogenheter våra ledare tillåts ta under mellanperioder. För Mona Sahlin så är vi flera som vet att hon har velat mer men frågan har inte orkats dra sig fram. En omgivning som fortfarande håller på det gamla och samma medicin som vi förlorat två val med. Men felet är inte partiet och dess styre utan väljarna som inte förstår oss. Så lösningen är enkelt höj rösten och skrik ut vår gamla politik.
  
          För ska vi vara ärliga så har inte Vänsterpartiet snott våra röster utan de har gått till Moderaterna. Jag gillar inte det, men så ser verkligheten ut. Så ska socialdemokraterna vinna väljarnas förtroende så bör omprövningen börja i den verklighet som vi lever i. Jag vill markera att vi inte ska sno Moderaternas politik utan bygga en socialdemokratisk politik byggd på våra värderingar men rotat i dagens problemställningar. 

        Jag likt Johan Westerholm rekommenderar er att gå inpå Sandros blogg och rösta kring ledarskapet i partiet. Frågan är vem som ska få föreslå partiledare. Det är bra och likt Stockholms Arbetarkommun som frågar om vad en framtida ledare ska ha för förutsättningar.


Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,