20110327

Nystart, en krönika om veckan som gått.

Nystart sicket ord vad menar vi egentligen med det. Hur kommer vi använda detta ord. Ja det får framtiden utvisa, men att skriva en krönika baserad på ett ord känns som nystart är veckan ord. Jag kommer inte runt det.

         Jag tar min resa från ett samtalen under gårdagens kongressfest. Ett samtal som kopplade kongresser till kyrkoåret. Det visade sig att kongressen 2009 var samma helg som vi firade våra döda, Allhelgonahelgen. Vi vet sedan vad som hände med partiet.Inte blev det några jobb av det utan tvärtom fick vi fyra år till av högern sittande vid maktens bord. Men idag är det Jungfru Maria bebådelsedag. En dag som förutom förkunna att det är nio månader kvar till julafton också pekar på en ljus tid, att en Messias ska födas. Så hur kan vi koppla det till våran nystart. Det finns med den nya duon möjligheter utifrån de tal som vi lyssnade på. Och visst var det lite Messias när Juholt höll sitt tal. En fara är om vi tror att allt löses med en person.

         Jag kan konstatera vidare att vi nu ska gå gentemot en nystart i partiets inre arbete. En start av folkrörelse 2.0. Det är här vi nu kommer se om den nya ledningen för partiet verkligen vill ha med dig och mig i samtalet om en ny värld. För om vi nu ska nystarta partiet så kan inte en Messias göra det. Inte ens om så gud var hans fader. Det kommer behövas lärljungar att dela arbetet med. Det kommer även behövas en Judas som inte hundraprocentigt lojal. Att alltid vara beredd på att inte veta vad morgondagen för med sig, gör oss alerta och planerar utifrån det. Att vara förbered innebär också att vi måste ha en berättelse som håller. Vi vet att bibeln gjort det i många stycken, inte för att vi ska skriva en, inte ens en psalm. Ledningen går under den dagen som de bara rör sig kring ja-sägare. Den dagen tar syret slut och nystart blir andnöd. 

        En nystart som innebär på många stycken en tillbakagång till det gamla med med morgondagens metoder. Kongressen är över och nu ska vi prata politik, tänka politik, skriva politik och sist men inte minst driva politik.

Media: SvD, SvD2, SvD3, SvD4, DN, DN2, Ex, Ex2, Ab, Ab2, SVT.
I bitterhetens ljuva stämma gnäller Tokmoderaten för att han inte får obönhörd länkkärlek så han kommer nu få denna bloggs längsta länk. Inte för att han förtjänar det utan bara för att det är han.
Bloggat: Fritt snott från Peter Andersson. Roger Jönsson om Carin Jämtins budskap och om en kamp som börjar.. Johan Westerholm har samma tema liksom Staffan Lindström i inlägg om en trepoängare. Erik Laakso tror som jag på Juholt, Annarkia bloggar om medier dagen efter: Kent Persson skriver om adjö till enpartistaten och Thomas Böhlmark om Monas avgång. Ewa Jansson tackar för kongressen och Peter Swedenmark tror att det blir bra med Juholt. Veronica Palm skriver om världens bästa partisekreterare och Yasmine Lundin skriver om politik som är kul. Mats Engström skriver om "Alla tillsammans". Ann-Sofie Wågström bloggar om Juholts linjetal.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Glöm inte den Öppna Kriskommissionen
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,