20110418

Arbetslinjen mot Arbetslinjen

Arbetslinjen kommer avgöra hur stor del av befolkningen som kommer lägga sin röst på ett populistiskt- eller främlingsfientligt parti i valet 2014. Vi ser det i omvärlden och vi kommer se det här om inget görs. Ja SD må redan vara i riksdagen men risken är att de kommer växa om vi inte gör något kring arbetslinjen.


              Med det som sker i vår omvärld och nu senast i gårdagens val i Finland så är det av vikt att vi ser på frågorna. Vi är inte en skyddad verkstad utan en del av världen. Vi ser hur främlingsfientliga partier växer allt närmare oss. Utifrån det måste socialdemokraterna finna lösningar på de problem som idag gör att det möjligt för dessa gråa partier att frodas. För mig är det inte en fråga kring invandringen i sig själv. Enligt mig handlar det om en osäkerhet och brister i det sociala skyddsnätet. Så med det blir rätten till arbete en avgörande fråga för mig och socialdemokraterna. Men hur kommer vi fram? Och finns det en arbetslinje som bejakar individen och inte bara systemet. Hur stimulerar vi mer arbetstillfällen. Vad ligger flaskhalsarna som gör att inte företagen utvecklas och anställer. Ja inte är det sänkta skatter som är svaret.

             Men vad är arbetslinjen och finns det fler? Svaret på frågan är ja och allt beror på hur vi ser på individen, med andra ord om individens ansvar och statens ansvar. En fråga som jag berörde i gårdagens inlägg. Men jag vill stanna upp lite vid frågan och ge lite mer perspektiv på det hela och visa på att det finns en socialdemokratisk arbetslinje. En linje som ser individen och dess förmågor. Det är en linje som påtalar det humanistiska i arbetslinjen och inte bara ser arbetskraften som en maskin som de andra som kan köras land och rike runt. Men det innebär inte att det är ett kravlöst liv som gäller för den enskilde.
 

             Den socialdemokratiska modellen är att det finns ett ömsesidigt åtagande. Vi tror inte att den enskilde alltid klarar sig själv utan behöver stöd från samhällets olika delar. Konkret handlar det om att matcha de arbetslösa med de arbeten som finns. Enligt arbetsmarknadens aktörer så finns det kompetensbrister som gör att de inte är anställningsbara. Den socialdemokratiska synen är att man inte blir klokare av mer skattesänkningar utan av mer kunskap..

             Men det behövs också offentliga investeringar. Vi vet att det är stora brister i vår infrastruktur och att det är när det råder stor arbetslöshet som vi ska satsa. Om vi ska få hela landet att leva måste man också kunna arbeta, bo och kunna driva företag där.


            Så de var inte lösningar på allt men en ansats till att ge några pusselbitar kring hur vi ska kunna stänga ute de främlingsfientliga krafterna. För min grund är att om människor har arbete och känner trygghet så minskar rädslan för de okända. Gör vi inget är det en risk att Danmarks och Finlands utveckling imorgon är vår.

Media: Dalademokraten, LO-tidningen, SVT 1, 2, 3, 4, SvD, GP, Ab 1, 2, 3, Hufvudstadsbladet, DN 1, 2, 3, Lunds lokaltidning
Bloggat: Johan Westerholm, Roger Jönsson, Martin Moberg på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,