Sittande i en gympahall i Högsby så inleder socialdemokraterna i Kalmar län sin Nystart för partiet. På scenen står ett lokalt coverband spelande Elvis. Nivån är som de ska och i entrén bjuds det på limpmackor med ost på. Valfriheten ligger i om man vill lägga på gurka eller ej. Det enda som bryter bilden är säpovakterna som på läktaren vakar över tillställningen.
Så inramningen är av gammalt klassiskt snitt. Det finns en förväntan kring vad den avgående distriktsordförande kommer säga, nu när han växlat upp till partiledare. Det traditionella bildspelet kring året som gått i takt av Bruce Springsteen. Allt avslutas med att konstatera att det är andra året i rad som partiledaren är på plats...Så inramning är av klassiskt folkrörelse snitt men där får det stanna, för den politik som ska formas ska endast vara gammal utifrån våra tidslösa vädringar men lösningarna nya.
Men var finns länet på kartan. Det är ett splittrat län med motorer som Kalmar och orter som Högsby, där handbromsen är svårt att få loss. Det är ett län starkt beroende av omvärlden och statens satsningar. Det vi ser är att hur en universitets stad utvecklas medan de gamla bruksorterna lider i den omställning som sker. Jakten på den nya dragaren. I Högsby kan vi se hur man försöker slå sig fram som en handelsmetropol med, som jag ser det, Ullared som förebild. Vi får se under dagen om vi kan få inspel som hjälper de orter som nu krymper år för år. Vi vet att Kalmar län har förutsättningar att vara en framsida av Sverige. Vi har Astrid Lindgren, Glasriket, Musiken, Linné-universitetet och Öland mm. Vi är ett län med förutsättningar som andra bara drömmer om. Problemet är självförtroendet och att vi inte tror på våra möjligheter. Att vi alltid ska tro att någon annan ska lösa våra problem. Jag vet att på de orter där man lyckats vända utvecklingen har man inte väntat på någon annan. Visst är frågan kring infrastrukturen en nationell fråga men självförtroendet äger vi själva.
Håkan Juholt inleder med att tala om våren som också är på gång i partiet. Han har svårt att finna sig i rollen att inte längre vara distriktsordförande utan partistyrelsen representant. Han inleder med att ställa sig frågan om det var i USA eller Sverige som klassresan möjliggjordes. Likt pratet om Elvis och klassresan så är det inte USA som är förebilden utan det socialdemokratiska Sverige som öppnat upp universiteten och med andra välfärdsreformer möjliggjort för dessa klassresor. Men vi får inte heller glömma att forma en politik som också tar hand om dem som gjort resan. De ska inte behöva känna att de inte är välkomna. I den samhällsanalys som nu måste till måste vi ta hänsyn till klassresenärerna som gjort det som vi som parti drömde om. Låta människor växa och utvecklas.
Jag kommer senare att återkomma med lite reflektioner kring Håkan Juholts tal som kommer under eftermiddagen.
Media: Ab,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Socialdemokraterna, samhälle, Nystart,