20110408

Är kapitalismen rökt?

Idag kan vi ta del av en artikel i SvD som visar på att amerikanerna har fått ett minskat förtroende för kapitalismen. Det är en intressant utveckling från det land som är sinnesbilden av den kapitalismen och den fria marknaden. En signal till den socialdemokratiska samhällsanalysen.

        Att det finns en annan sida av myntet är väl känt, men få har velat vända på det. Särskilt inte de med intressen i den borgerliga sfären som har en övertro på det rådande. Vi socialdemokrater har på ett oroväckande sätt närmat oss dessa kring problemformuleringarna. Vi ser det på vinstdebatten och frågorna kring skatteuttaget. Istället för att göra den egna analysen har vi kopierat den borgerliga eller om jag ska vara rak den moderata. Om vi återgår till myntet så har den tidigare så framgångsrika socialdemokratiska modellen handlat om att vi ställt myntet på högkant och på det sättet fått det att rulla framåt. Andra har liknat det vid humlan som egentligen inte borde kunna flyga.

        Det vi gjort är att skapa en unik samhällsmodell med den generella välfärden som alla får ta del av. En modell som gjort Sverige till ett av de ledande länderna i världen. Vi har plockat godbitar ur det statskontrollerade samhällen och godbitarna ur marknadslösningarna och gjort en Svensk (Socialdemokratisk) modell som världen nu vill ta efter. Men plötsligt så tror vi inte på denna modell utan vill kasta ut den med badvattnet. Visst är det brister i den men det betyder inte att modellen som helhet är fel utan att välfärdsingenjörerna åter måste kopplas in för att komma tillrätta med bristerna och fortsätta utvecklingen.


            Jag kommer återkomma till vad som mer måste göras i jakten på vår samhällsanalys. För den ska göras och vi kan inte vänta. Ingen annan kommer göra jobbet åt oss. Så med andra ord spring inte nu iväg och förhåll er till den moderata dagordningen. Vänta in vår. Den kommer och det brådskar.

Media: Aftonbladet, SR, Expressen, SvD, DN, SvD2,
Bloggat: Johan Westerholm på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,