20110409

Tankar en lördag om Nystart

Dagen går vidare och det är en självsäker Håkan Juholt som går kramarnas och ryggdunkarnas väg fram och tillbaka i idrottshallen i Högsby. Det finns en stolthet i länet som inte ska underskattas.

      I mitt tidigare inlägg så var jag inne på att det finns en bristande självkänsla ett förtroende som är kört i botten hos många medlemmar. Med bristen på självförtroendet i botten så orkar man inte heller ta tag i politiken. Man orkar inte vara en kreativ majoritet eller en hungrig opposition. Så valet av Håkan Juholt till partiordförande verkar kunna ha en större betydelse än man tidigare annat. Kan det vara så att detta enskilda val kan stärka en splittrad socialdemokrati i Kalmar län. En splittring kring de som har framåtandan och de som pustar i början på den långa uppförsbacken. Frågan är hur det ser ut i resten av landet? Och vem som kan vara den som lyfter de partikamrater som slokar med huvudet. För vi ska veta att i den nystart som råder inom socialdemokratin är det ett fåtal som ångar på och övriga sitter kvar och har inte vaknat och sett nystarten. Här måste det till ett samlat ansvar för att hela partiet ska känna att de är med. Att de arbetarkommuner som är nere i botten får den stöttning som behövs för att börja formulera den lokala politiken. För även om det är av vikt att vi vinner riket så görs det mycket lokalt. Håkan Juholt vinner inte valet i Högsby eller Vimmerby utan det gör vi lokala, om vi har en politik som bygger på berättelsen om en bättre morgondag för var och en.

           Samtalet om nystarten måste nu ut i våra samlings lokaler och vidare till arbetsplatserna. Allt från byggboden till fikarummet på vårdcentralen. Vi kan inte vara krokodiler med en glappande käft utan vara elefanten som med sina stora öron bara lyssnar. Det gör också att vi måste finna lösningar som är fungerande för hela landet. Jag finner en oro kring att vi kommer presentera olika syn på samhällsutvecklingen utan förståelse för att det inte är fel på någon. För vi har idag ett segregerat land och måste ha med det i vår samhällsanalys. Om vi med det i tanken så måste också lösningarna bli olika runt om i landet. Men de ska dock bygga på våra gemensamma värderingar och göra att vi kommer känna oss trygga i politiken oavsett var i landet vi kommer ifrån. För vi är alla socialdemokrater.


             Resan börjar nu i Kalmar län med att Håkan Juholt avgår och vi får vår första kvinna som ordförande. Landstingsrådet Lena Segerberg. Vi tar in en ordförande från Sveriges bästa landsting och med den förhoppningen är att det arbete som sker där ska sprida sig i partiet och på det sättet ge oss den knuff som vi behöver för att ge oss valsger 2014. Inte som ett mål utan som ett verktyg för att kunna förändra samhället till det bättre för de som idag inte känner att de får vara med.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,