20110724

Socialdemokratin skrämmer, en söndagskrönika

Socialdemokratin, hotet mot den perfekta samhällsbilden... Vad är det som gör att ett partis idéer så hotande att mord är den enda tänkbara alternativet i vissa individers huvuden. Vi har sett det inte bara en gång, utan fler

          Rättvisa, solidaritet och frihet. Tre ord som upprör många men älskas av desto fler.Vi kan också lägga till jämlikhet, så är socialdemokratin i hamn. En politisk rörelse som baserar sig på dessa begrepp och fyller agendan med innehåll. Det är en kraft som skrämmer. Vi har allt från den traditionella högern som med olika skrämselattacker försöker marginalisera den politiska kraft som ryms inom de tre orden samlade inom socialdemokratin.

          Sedan har vi den extrema högern som vi idag kan se hur de agerar mot sina hot. Med våld och mera våld. De extrema grupperna till höger eller vänster har våldet som sin drivkraft och det politiska budskapet kommer därefter. Ja om det finns något förutom att spela på folkets rädsla.

          Så nu när jag sitter i soffan denna söndagsmorgon och skriver på min krönika så är det med blandade känslor. En stolthet över att tillhöra en rörelse som kan sätta sådana känslor i brand. Det visar på att Socialdemokratin är på rätt spår. Tron på individen och att vi gemensamt bygger samhället som inkluderar alla. Att med det gemensamma bygget som ger individen trygghet så friheten uppstår.

          Här kan man skåda hur de som idag sitter på makten både formellt men framför allt informellt lider när socialdemokratin tar steg framåt. Under vissa tider så har storkapitalet försökt anpassa sig till de ”nya” spelregler som satts upp utifrån de fyra orden, men inte har det varit frivilligt. Åter så har rösterna från de förflutnas brukspatroner hörts i salarna och motståndet mot en demokratisering av samhället där allas röster är lika värda gillas inte. Tron på att de rika har mer kompetens ligger där som en underliggande rörelse, även om ingen kommer säga det rakt ut.

           Den extrema högerns hat mot socialdemokratin är mer utstuderad och bottnar att vi just välkomnar alla och inte ser någons egenvärde stå över den andre. Vi anser att alla är är unika och därför har något att tillföra samhället. Det högerextrema, eller ska vi nazisterna är klart elitistiska och har en syn på vi och dom som går utöver gängse normer. Så med det är det största hotet mot denna rörelse inte moderater eller något av de andra partierna utan just socialdemokraterna som tar fighten mot de krafter som gör skillnad på vi och dom.

          Så söndagen fortsätter och förhoppningsvis så får vi lite mera svar från vårt grannland över vad hänt och om han var ensam eller om det finns fler...

Idag alla vara Norrmän, men bara Socialdemokrater är Socialdemokrater

Media: SvD, SvD2, SvD3Ab, Ab2, Ab3, Ab4DN, DN2, DN3, DN4, DN5Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5SR, GP.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,