20110808

Inte når Centern bergstoppen med Annie Lööf

Jag läser Annie Lööf (tidigare Johansson) i DN och hennes programförklaring. Med den så tror inte jag att Centern tar sig tillbaka på banan. Det är en klassisk marknadsliberal politik som misslyckats i många länder och dragit isär länderna istället för ihop...

          Centern med sitt ursprung i landsbygden. Centern ett parti med kunskapen om landsbygdens svåra villkor håller på att lämna denna unika position dithän och med märkliga turer försöker ta över Miljöpartiets roll men vill ha mer kärnkraft... Tar upp tävlan med Moderaterna om vem som kan sänka skatten mest. Annie Lööf förkroppsligar denna svängning och under denna svängning har sakta men säkert väljarstödet sjunkit.

           Men man måste beundra Annie Lööf som tror på sin så kallade Värnamoliberalism. En marknadsliberalism som inte kommer ge några nya röster på landsbygden. Att ett par röster kring svampen på Stureplan är fångade med dagens artikel tror jag men det räcker inte till fyra procent.

            Jag har under den retoriska svängning som ”nya” Moderaterna gjort förvånads över hur de tre små lämnat sina mitten positioner för att kliva högerut mot den politiska position som inte gav moderaterna utdelning. Men en blind tro driver de tre små mot högerns avgrund. Denna tävlan inleddes av Folkpartiet men stannade upp när katedern kom fram. Kristdemokraterna tog över stafettpinnen men stannades upp (inte stoppat) av en frikyrkligt köksbord som trilskades. Men Centern fick inte stafettpinnen utan tog den bara och sprang och sprang. Den högra fyra procents avgrunden närmar sig allt mer.

          Den politiska världsbilden är som ett berg. Någon stans i mitten når man peaken och sedan går det utför om man går åt höger eller vänster. Det som gäller om man strävar efter att maximera sitt väljarstöd är att slå på radarn och ta ut den högsta mittpunkten på berget. Men vi vet också att det kring den punkten kan vara som brantast och det innebär att man behöver både bäst kondition och balanssinne. Centern som var bra på dessa grenar har nu övergivit detta och svansar kring bergets högra fot. På andra sidan grubblar Vänsterpartiet om hur de ska hantera detta. Två små partier som gjort avtryck i Svensk politik. Men kommer de med nya ledningar ta klivet uppåt på bergssidan? Om man bara ser på partiledarval så sätter jag en peng på Vänsterpartiet som med sina val tar ett kliv upp på bergssidan medan om Centern väljer Annie Lööf fortsätter trampandet på sluttningens nedre del...

Bloggat: Per Ankersjö och PLC (Johan Hedin) på ämnet

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant