20110828

Krönika: På väg i Sverige, ett delat Sverige

Söndag på en buss mot sydligare breddgrader. Höstterminen har börjat i politiken och jag är på väg mot Skåne med landstingsgänget. På den inrikespolitiska kartan är det stökigt och yttre skuldstormar hotar dra in över landet om vi ska tro vår verbala finansminister... Allt detta och lite ord från oppositionen föder tankar till dagens krönika som tog tid att publicera tack vare den digitala utvecklingen i Centerns Sverige

           I bilen mot uppsamlingen så förde vi ett samtal kring sparbetingen som avhandlas i våra kommuner. (I det här fallet Hultsfred och Vimmerby) och vad Anders Borgs nedräkning av tillväxten från 3,8 procent till 1,3 procent. Frågan var om sparbetingen kommer ligga kvar eller tvingas ökas på. Båda våra kommuner leds av borgerligheten och då är det väll rimligt att antaga att de litar blint på sin moderate finansminister. Genom att kommunerna redan innan krisläget gick till varsel så kan man bara undra vad som nu komma skall.

        Att Sverige har bra finanser vet vi och grunden lades av den socialdemokratiska regeringen som fick ta vid efter de vårdslösa åren med moderatledd regering på 90-talet. Buffert byggdes upp och stram budgetregler tillkom, även om högern inte jublande då... Men det verkar som om Anders Borg är livrädd att hamna i samma kris som den dåvarande regeringen Carl Bildt med räntor på 500 procent och gigantiska underskott och därför inte vågar satsa utan får Joakim von Anka att verka generös. Bilden är att vi kommer se en ökad arbetslöshet som tar sig utryck i att kommuner och landsting kommer börja varsla för att klara ekonomin. Investeringar skjuts på framtiden trots att de borde göras idag.

          Regeringen borde om de orkar starta upp efter kräftskivan på Harpsund se till att vi får en investeringspolitik som bygger på de tankar som både miljöpartiet och socialdemokraterna föreslagit. Det handlar om infrastrukturen som är eftersatt både gällande underhåll och utbyggnad. Stora delar av landet skulle kunna med en fungerande infrastruktur leva, men idag avfolkas ett istället.

          Att få kommunikationerna att fungera så mindre orter kan komma med i större arbetsmarknadsregioner är ett måste för att kunna överleva på sikt. Men i detta så är även den digitala utvecklingen av vikt. När jag befinner mig mitt på savannen i Kenya har jag bättre mobiltäckning än i centrala delar av Vimmerby. Vägnätet kan dock jämföras och det är inget plus vill jag lova... Så satsningar på infrastrukturen ger arbetstillfällen idag men också förutsättningen för nya arbetstillfällen på flera orter och hålor. För det är så att den tunga industrin som vi är än idag beroende av, inte främst sysselsättningsmässigt utan tillväxtmässigt, ligger inte i storstaden eller granne med hamnen. Det handlar om klassisk investeringspolitik. (En hint till Centern)

         Vidare så ska och kan vi inte konkurrera med låga löner och urusla arbetsmiljöer. Vi kan aldrig vinna den matchen , vilket vi ska vara glada över, utan vi kan ligga i topp gällande kompetens och kvalité. Men om vi så vill så är det breda satsningar på utbildning som behövs. Alltifrån grundskolan till kompetensutvecklingen på arbetsplatsen. En bred satsning som innebär allt från utbyggda akademiska studier till den utveckling som sker på arbetsplatsen. Det är både spets och bredd som behövs samt att satsningar på forskningen sker så att vi tillsammans med näringslivet kan få fram nya lösningar på dagens problem. Ser gärna satsningar som ligger i linje med den om ställning som samhället behöver göra för att klara klimatet för våra kommande generationer. Men det behövs också i skolan på de lägre nivåerna ett närmande till livet utanför skolan och näringslivet. Det handlar om humanistisk investeringspolitik. (Hint till Folkpartiet)

          Vidare så måste vi se till att vi har en omsorg och sjukvård i yttersta världsklass. Vi kan inte ha vården och omsorgen av våra äldre som en budgetregulator. Vi måste inse att det kostar att ge våra generationer som byggt samhället. Att vi alla kan veta att den dagen jag blir sjuk eller gammal så finns hjälpen och tryggheten där. Att jag kan förlita mig på att samhället finns där. Det inger också mod att våga testa om vingarna bär. Att jag inte döms för min plånboks tjocklek utan belönas för den individ som jag är. Det handlar om social investeringspolitik. (Hint till Kristdemokraterna)

         Men frågan är till vilken nytta jag lämnar dessa förslag då de tre små partierna i Alliansen då de endast fungerar som röstboskap och med Moderaternas godmildhet kan få ett förslag prövat då och då. Just idag Centern och restaurangmomsen... Men om det blir genomfört vet vi inte än. Anders Borg kan krisa till det även på denna punkt.

          Så lite tankar på en buss söder över. Solen slåss med molnen om vem som ska vinna vår uppmärksamhet och jag slutar min söndagskrönika med sol i sinnet i alla fall...

Media: Ab, DN, SvD, SvD2.
Krönika: Peter Wolodarski på DN
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar.Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,