20110909

Är det makten som lockar (M) och (MP)?

Är sökandes efter en ny inriktning som leder miljöpartiet i famnen på moderaterna eller är det bara klassisk makthunger som gör att miljöpartister söker sig till moderaternas knä? Och var står moderaterna i frågan?

         Att Miljöpartiet satsade mycket på det RödGröna samarbetet var inget att ta miste på och det bar inte hela vägen till regeringsmakten kan vi konstatera med facit i hand. För mig så har Miljöpartiet varit en udda fågel som spretat med medlemmar som stått både till höger och vänster. Allt från framåtsyftande medlemmar till de som drömt sig tillbaka till morotslandet. Så de uttalande som vi kunnat ta del av är i sig inget konstigt. Men frågan är var partiet sedan tänker sätta ner foten.

        En bild som dock växer fram är ett parti som har en stor makthunger som kan kännas lite obekväm utifrån de värderingar som de spelar upp. Ser vi på regeringens förda politik både gällande sjuka, energin och miljön så känns det inte särskilt miljöpartimässig och på blir utspelet än mer makthungrande än praktisk politik. För om de tre andra allianspartierna inget har att komma med i samarbetet så kan man väll inte tro att Moderaterna ska böja sig för Miljöpartiet...

        Att moderaterna genom Kent Persson bjuder upp till dans är dock föga förvånade. Enket så ser vi hur Alliansens regeringsunderlag i dagsläget är uttjänt. Två av de tre stödpartierna är under eller precis på gränsen till att klara riksdagsspärren och utifrån det så behöver Reinfeldt förberedda sig för nya röstpartier. Sedan om det var strategiskt riktigt att skicka fram Kent Persson som i förra veckan bjöd upp Sverigedemokraten till dans?

        Bilden av en mer problematisk politisk karta är dock satt och att miljöpartiet är en märklig fågel i svensk politik vet vi. Att styra med Moderaterna i en kommun och med vänstern i grannkommunen och en tredje koalition i landstinget gör att det är svårt att få bilden av var de ideologiskt hör hemma. Vissa kan uppleva det som en friskhet men samtidigt så kan väljarna undra vad man egentligen röstar på? Är det en röst för den nyliberala marknaden eller en socialt ansvarstagande ekonomi? Frågan är ens om miljöpartisterna vet?  Eller är det bara makten som lockar oavsett om färgen är blå eller röd?

Dagens inlägg kan upplevas lite magsurt men så har jag än inte ätit frukost...

Media: GPDN, DN2ABExp, SvD,
Bloggat: Peter Andersson på ämnet och tack Emil Broberg för loggan.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,