20111004

Medias roll i budgetarbetet... Rapportörer inte granskare

Vad är det vi läser egentligen? 
I morgon är det dags för den första höstbudget av firma Juholt Waidelich och sällan har det varit ett större intresse på en budget... En budget som inte kommer genomföras då  Alliansen kommer få sin igenom. Men ändå detta fokus... Stackars Reinfeldt vad ska han göra för att få media på sig?

            Kan inte sluta förvånas över hur media dreglar över den kommande budgeten från Socialdemokraterna. En budget som kommer ge en första blick åt vilket håll Socialdemokraterna kommer att gå. En fråga som jag delar med Göran Persson är varför inte media bevakade Alliansbudgeten på samma sätt som den splittrade oppositionen.

            Är det så att det inom journalistkåren fortfarande finns en tro på att Socialdemokraterna är de dominerade partiet i Svensk politik. Tycker i så fall att det är intressant och frågan som moderaterna måste ställa sig är om de gjorde fel som lyfte Schlingmann till regeringskansliet och på ett sätt begränsade hans frihet att domptera media och planera kampanjer. Propagandaministern har misslyckats om vi ska se hur mediafokuset har varit de senaste veckorna.

            Men fortfarande så saknar jag den kritiska samhällsgranskningen av vilka följder som Alliansens budget får för den enskilde och också ställt i ett samhällsperspektiv. Bilden av att journalisterna blir mer av rapportör och minder kritiskt granskande. En kontrast till det är däremot tyckarjournalistiken. På nyhetsplats så tycks det av allehanda självskrivna experter under journalistisk mantel. Inga analyser av vad förslagen som läggs innebär utan personliga tyckande allt utifrån sin egen historia, oftast en välmående förort till Stockholm.

           Men mycket fokus på Socialdemokraterna gör mig glad och ska man prata maktspråk så har Juholt och Waidelich ägt den senaste veckan och devisen all publicitet är bra publicitet må vara gällande är valet vunnet, men så enkelt är det inte....

Tidigare har jag skrivit på temat på Second-Opinion.
Media: Ab, SvD, SvD, DN, DN2, SVT, SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,