20111101

Demokratins vagga tar ett steg åt vilken riktning

Det enskilda bladet kan göra skillnad
Grekland ska folkomrösta om det räddningspaket som EU tagit fram. En del kan jubla över demokratiska framsteg medan andra kan fällas in i missmod. Jag tillhör den senare delen. För att ge folket makten när man själv inte klarar frågan är märkligt och vad innebär konsekvenserna vid ja eller nej. Samt slutenheten som tar vid i krisens spår.


         Gårdagens stora nyhet var att Grekerna ska folkomrösta om räddningspaketen som EU ställer upp med och de motkrav som ställs på Grekland. Men frågan är om det är demokrati eller feghet, eller medveten strategi? Ja att de inte har med demokrati att göra är så säkert. Grekland är en demokrati likt vår svenska och att överge den represantiva när det blåser är inte bra och stärker inte styret utan tvärtom försvagar. Som ni märker så är jag ingen fan av direktdemokrati. Ofta så bygger den på dagsform mer än vad det innebär på sikt. Fördummar jag då folket? Nej de är smarta men frågan är om de är insatta i frågorna, helheten. Lika lite som jag ger mig på en del områden som jag inte behärskar så är de så med folket. Att vara politiker är inget man bara är utan det krävs att man är påläst och kan dra slutsatser av följder av de beslut man tänks fatta. Visst brister det men det är ingen ursäkt för att bara lämna över. Det krävs än mer kunskap. 


          Jag satt igår på kommunfullmäktige i Vimmerby då kommunalrådet, nytt från företagsvärlden, berättade att alla borde ha plikt på att sitta i politiken minst en period för att förstå hur det hänger ihop och vilka konsekvenser ett beslut kan få i den andra änden. Att det inte bara är att springa väljarnas önskemål tillmötes för de kraschar för väljarna i andra änden. Jag märkte en klar kursändring på honom efter snart ett år i politiken. Innan valet var han av åsikten att alla bara kunde hoppa in i politiken och fatta allehanda kloka beslut. Jag argumenterade emot och tiden gav mig rätt. Men självklart så ska en politiker använda båda öronen och vara ute och lyssna på golv och byar. Att samla erfarenheter och kunskap som ligger till grund för beslut som fattas.


         Så om grekerna nu säger nej utifrån att den hotas av sänkt lön eller sämre pension. Att de personligen hitas av något sämre villkor för sitt leverne men vad innebär det på sikt? För vet de alternativet? Vem ska ställas till svar om de inte blir bra? 


         Det finns en bild av att vi politiker inte gör rätt för oss. Att vi ständigt gör fel och tjänar för mycket. Men gör vi det och den stora mängden fritidspolitiker som lyfter någon tusenlapp i månaden och ansvarar för styret av land, landsting och kommun. Bilden av att politikerna är ansvarslösa slappande människor som bara tar uppdraget för att de vill ha lite skoj, har inte suttit på ett fullmäktige sena kvällar. Men politiken är kul tycker jag. Att faktiskt kunna fatta beslut som kommer påverka folks vardag. Men det är inte lätt. 


         Politiker får ofta skit för att vi inte vet hur det funkar nere på golvet eller i just den byn. Och så må vara. Men besluten som vi tar måste fungera på alla golv och alla byar. Det innebär också att alla inte kanske kan få det så mycket bättre av varje dag. 


         En fråga är om Sverige varit där vi är idag om folket vid varje avgörande ögonblick skulle sagt sitt och inte politiker tagit besluten som inte alltid var bekväma men nödvändiga. Vi minns 90-tals krisen och den efterföljande saneringen av budgeten. Det var inte populärt men idag så tackar vi för det och klarar kriserna bättre än andra länder som inte hade politiker med modet att göra det som behövdes.


        Så Greker klarar ni att tänka längre än den egna plånboken om ni väljer att gå till folkomröstning om den problematiska situation som ni befinner er?


       Som avslutning så kan man känna i krisens spår att vi sluter oss till det kända. Det kända i vår lilla värld. Det vi känner oss trygga vid. När vi behöver finna mod för att ta sig an framtiden, När vi behöver våga ta nya grepp är slutenheten den motsatta medicinen


Demokrati med kvalitet är viktigare än demokrati med kvantitet. 
Kan det korsas är det bra, men det är inte ofta.




Media: Ab, Exp, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT, SVT2, SR. Nyhetskanalen 123.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,