20111031

A-kassa är inte svaret för Socialdemokraterna

Bygga våra mentala kranar som lyfter oss och
Jag har gått och gnagt på något under dagen. Kan inte släppa det. Det är (nu ska jag svära i alla jordens kyrkor) tjatet om höjd A-kassa. Det kan inte vara ett prio för Socialdemokraterna. Grunden måste vara att lägga grunden för en politik som gör A-kassan överflödig.


        A-kassan blir snudd på ett avgörande politiskt mål för många socialdemokrater. Det kan inte vara rätt. Om vi säger att rätten till arbete är ett mål så måste det också vara det som syns när vi efter två valförluster formar den politiska framtiden. Att återreglera och återställa kan inte var honörsorden som ljuder när socialdemokrater samlas (Mer, läs Johan Westerholm). 


        Vi måste se hur de mindre företagen får förutsättningarna att anställa och finna nya marknader för sina produkter och tjänster. Vi måste se över skolan med de entreprenöriella glasögonen. För våra barn kommer til skolan sjudande av kreativitet och sedan så sakta plocka av dem bit för bit. Sedan på gymnasiet görs försök att få ingång dessa tankar med olika projekt likt ung företagsamhet. Hela skolan skulle behöva bli företagsam. Och det innebär inte att alla de som lämnar skolan ska starta eget utan att man kan som anställd behålla sin företagsamma och kreativa själ. Inte blir skolan bättre och småföretagens exportmöjligheter bättre med höjd A-kassa. 


       De som idag går utan arbete måste bli anställningsbara. Samhället måste tillsammans med arbetsmarknadens parter se till att det erbjuds kompetensutbildning och yrkesrelaterade utbildningar så att växande företag kan få tag på den kompetens som behövs. Detta är särskilt en fråga som uppmärksammas i mindre kommuner och orter en bit från högskolor och universitet. 


        Men i detta vill jag lägga in ett litet på om A-kassan. Det ska finnas och vara en fungerande omställningsförsäkring som ger en trygghet att våga ta kliv. Frågan kring om det som förr har en effekt på lönebildningen är jag inte lika säker på längre med den allt mer globaliserade arbetsmarknaden som vi står inför. Här ligger nya utmaningar från facket och de kan inte stavas, säg nej. Bejaka och se möjligheterna. Internationell solidaritet var ett honörsord inom arbetarrörelsen när gränserna var stängda och vi skötte oss själva nu är det dags att sätta handling på orden. Nu är det inte längre paroller på 1:maj nu blir det vardag...


         Det socialdemokratiska kommunalrådet i Kalmar, Johan Persson sa till mig att man vinner inte val på skola, vård och omsorg (och jag vill lägga till A-kassa och sjukförsäkring). Men man förlorar val på dem. Det svenska folket är så övertygande om att de bara ska finnas och funka. Johan menade att det man vinner val på var byggkranar för de ingjöt framtidstro. 


        Så med det så måste vi finna de mentala byggkranarna som inger framtidstro. Inte lägga krut på A-kassa. Den ska bara fixas till inte vara ett huvudargument för rösten på socialdemokraterna. Den må vara viktig i vårt oppositionsarbete men den ger inga röster. Ska jag vara lite elak så skulle Vänsterpartiet ha 35 procent eller mer och moderaterna 5 om det var avgörande för väljarna. Men så är inte fallet utan tvärtom. Den arbetslöse vill inte bli vid sin läst utan få utmaningar och tron om ett nytt arbete som ger utveckling. 


        Vi vet att dagens politik slår ut människor att den förda politiken är orättvis och ställer grupper mot grupper. Men svaret kan inte vara tillbaka utan måste vara att se framtiden och möjligheterna för den enskilde. Att se till att de inte blir inlåsta i arbetslöshetens negativa spiraler. Att de enskilde får verktygen som gör den attraktiv på arbetsmarknaden. Att företagen kan växa och se nya möjligheter. Att skolan ser sin del i kakan. Inte rabbla siffror och procentsatser.


        Detta kanske inte var en politiskt korrekt bloggning men de korrekta har inte väckt debatt och har inte heller vunnit val. 


Jag vill ha debatt, jag vill vinna val.

Staffan LindströmMartin Moberg och HBT-sossen är också på nystartens problem lite media NSD
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,