20111204

Kan (S) bära socialdemokratin in i framtiden eller är vi ute?


En fundering som passerar mig är vikten av socialdemokrati. Av de vi kan se inte minst denna helg när Socialdemokraterna har sitt förtroenderåd så är det allt från glädje- (inte så många) till undergångsrubriker (desto fler).

         Om nu landet är i ett stort behov av socialdemokrati är dock frågan om landet är i behov av det socialdemokratiska partiet? Med tanke på den senaste tidens turbulens så måste frågan ställas. Är det så att vi fortfarande är de rätta att bära de socialdemokratiska idéerna in i framtiden? Vi kan enas om att de värderingarna inte är inaktuella utan högst aktuella och har ett brett stöd i folklagren. Jag ser det vidare även på de kommentarer som kommer här på min sida.

         Kan då det Socialdemokratiska arbetarpartiet vara något för framtiden? Ja, jag tror det men det då gäller det att byta kostym. Den dubbelknäppta från femtio passar inte längre och ni vet hur de är. Den ingångna lagom nötta är så skön även om hustrun skäms när man tar den på även om det bara är till Domus för att köpa Aftonbladet… Nä det är dags att partiet tar av sig kostymen och lämnar den till myrorna eller någon annan som kan göra underverk med den.

           Men om vi ska kunna bli aktuella och spännande igen så måste vi lämna offerbålet och stärka oss. Att tala om mobbade ledare funkar inte. Det finns en risk att ledaren just blir mobbingoffret och vem vill ha en ledare som är mobbad. Men frågan är om laguppställningen som partiet har är den som kan klara av att forma framtiden? Jag tror att vi behöver se över detta. Att sitta längst på stolen inte är en merit längre. Erfarenhet är viktigt men att sitta på samma stol år efter år är inte meriterande och erfarenhetsbonus.

          Så ska vi bli den part som är den som aktivt arbetar med de socialdemokratiska värderingarna och få stödet för det så måste vi göra om och göra nytt.  En fråga som jag ställer mig är hur förändringsvilliga är man när man suttit på sin stol och förlorat val efter val?

         Så helgen har toppats av Socialdemokraternas interna problem och de är stora. Det handlar om både ledarskap och politiken. Båda frågorna hänger ihop och det krävs #nystart nu men orkar partiet i alla led med det? Ser jag på min egen arbetarkommun som tog beslut tidigt i höstas, på mitt initiativ, att se över organisationen. Arbetarkommunens styrelse har inte kommit igång och jag har nu blivit kallad till ett första möte den 22 december. Två dagar innan jul… Håkan Juholt vill men har han en majoritet av partiet med sig?

         Partiets största hinder är en mättnad som råder. En kombinerad trötthet, mättnad och rädsla för det nya. Hos många så skrämmer detta då deras egna positioner kan bli ifrågasatta och morgondagen kan innebära att partiet inte kommer vara ens försörjare. En fråga är om inte ombudsmännen ska vara anställda på förordnande? Att ombudsmannajobbet inte är en livstidsanställning utan en uppgift under ett antal år. Frågan har även lyft kring vi förtroendevalda och hur lång tid vi kan sitta innan vi kliver vidare.

           Helgen är en start och kommer det att bli verkstad eller är det så att vi om ett år fortfarande kommer ha #nystart som tema eller kommer det vara nu närmar vi oss mål? Jag vill vara där men vill resten av mitt parti det? För en sak är säker botten är noll och nya partier kan ta vid. För som sagt värderingarna lever frågan är bara vem som ska bära dem in i framtiden?

S     om avslutning så tar jag med mig Caring Jämtins ord. Hoppas vi blir osams för det är då vi utvecklar politiken och partiet. Nu tar söndagen vid och strykning av nya skjortor för framtiden tar vid...


Media: AbAb2Ab3, Ab4DNDN2, DN3SvD, SVT, Exp,
Bloggat: Anybody place, Staffan Lindström på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om Läs även andra bloggares åsikter om ,