20111216

KD, V, och S för vem väljer de ledare?


För vem är de valda?

Trenden att sluta sig inåt gör väljare åsidostäppade. Att de egna medlemmarna betyder mer i jakten på ledarskapet än de som borde vara prio ett. Vi ser hur partiledarkandidaterna lämnar utvecklingen och söker sig tillbaka till gårdagen för att säkra sin kandidatur.

          Noterar hur medlemmarna i de flesta partier verkar ligga i otakt med väljarna och när nya ledare ska fram så sjunker stödet för partierna för att klara den inhemska debatten.

          Jag ställde frågan när Vänsterpartiets ordförandekandidat lanserades av valberedningen och ett klassiskt vänsterpartital tog vid. Ett tal som inte luktade tio procent utan fyra. Socialdemokraterna har gjort samma resa vid valet av Håkan Juholt. Sagt de sanningar som en majoritet av medlemskåren ville höra men inte med det sagt att de var samma visa som väljarna ville höra. Nu är det Kristdemokraterna som gör samma resa och lämnar de embryon till ett modernt parti och sluter sig med att profilera sig åt den kristna högern. Stöd i partiet, ja men inte i samhället.

          För vem väljer man ledare? Frågan är relevant. Visst är det så att en ledare måste ha stöd i de egna leden men är inte målet för politiken att få med sig väljarna. Självklart så ska man inte byta politik utifrån väljarnas dagsform men en uppdatering är nödvändigt och det är ledarnas roll att stå vid rodret och till viss mån ta hand om utkiken. Utvecklingen i politiken är tyvärr åt det motsatta hållet och valen av nya ledare tenderar att vrida politiken generellt tillbaka till tryggheten i den egna sfären. 


Media: Ab, Ab2, Ab3, Exp, Exp2, SvD, SvD2, DN, DN2, DN3, DN4, SVT, SVT2, SVT3, SVT4SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,