20120131

Gör Europa-pakten röd, sitt inte och sura!


Så är vi en del av en pakt och jag verkar sticka ut som ser det som en naturlig utveckling på vårt Europa samarbete. Vet att partiet är splittrat och vänstern är emot. Men frågan är vad vi vill med Europa och världen. Måste erkänna att det bor en liten federalist i mig…

         Så sa Europa ja till Sverige och med det Sverige ja till Europa. Visst låter det fint och i viss mån är det sant. Argumenten från vänster är att Europa är blått och vi ska sköta oss själva och skita i andra. Bara vara med i andra sammanhang på våra egna villkor som andra måste anpassa sig till. Som demokratisk socialist med internationell solidaritet som ett honnörsord köper jag inte det utan är för mig att backa in i framtiden. Om arbetarrörelsen hade agerat efter den vägen för 100 år sedan hade vi aldrig tagit makten i Sverige och sakta men säkert byggt det välfärdssamhälle som vi dag lever i. De må låta idealistiskt men nu kan vi i globaliseringens tidsålder inte stanna vid nationsgränsen. Det finns flera skäl till det. Dels att kapitalet inte skyr några gränser. Vi har som individer blivit rörligare och arbetar, bor, semestrar världen runt och särskilt EU runt och då är nationsgränsens sjukvård och socialförsäkringar av mindre värde.

        Men är då nattens pakt optimal ur ett socialdemokratiskt perspektiv? Självklart inte och det finns mycket att bygga vidare på. Men kan vi som socialdemokrater göra detta i ett blått Europa. Självklart kan vi det och även vi har uppförsbackar i många länder. Vi måste finna politiken på det nationell planet som jag skrev om igår likt vi måste finna formen på den nya internationella arenan. Ett steg kan vi se idag i DN. Där de socialdemokratiskaledarna tillsammans med facken skriver om hur vi måste gå vidare och med forskning som grund. Det är en grund som handlar om att bygga kunskapen som konkurrensvapen istället för usla villkor. Det är ett vägval som politiken har.

         Där vårt arbete måste fokusera sig på är att låta politiken ta mer plats. Inte mindre. Här ar en avgörande skillnad i grundsynen. Vi tror på politikens och i slutändan demokratins makt att vara en viktig kugge i utvecklingen. Men det innebär inte att vi kan använda gårdagens demokratiska instrument odelat utan att de måste omprövas och nya finnas. För vi lever på den globala arenan är nationsgränser blir allt osynligare och vi har varit en stark drivare av den utvecklingen. Men för att vara sann så är jag inte alltid säker på hur medveten vi varit i denna utveckling?

        Så med gårdagens beslut tas en ny plattform i vårt internationella arbete med början i EU. Vi kan förneka detta och skrika nationen eller så bejakar vi det och med kraft ger oss in i arbetet med att forma det till den socialdemokratiska vision som vi delar med våra bröder och systrar i resten av Europa. Motsatsen är att lägga sig ner och vänta. Vi gjorde det inte när vi bildades och Sveriges framtid såg mörk ut med borgerligt styre och noll inflytande från arbetarna. Vi tog fighten och vann. Nu kan vi ta nästa resa. Vi vet inte var vi landar men jag är säker på att stå kvar inte leder framåt!

Och ja jag röstade nej till EU men ja till Euro.
Media: Ab, SvDSRSydöstranArbetarbladetVästerbottens folkbladSVT 123DN 1,23SvDDTDIFolkbladetVLTVBKAb 12Expr
Bloggat: Lena Sommestad, Roger JönssonJonas SjöstedtTord Oscarsson och  Martin Moberg som ger ett annat perspektiv
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,