20120201

Trovärdighet med avgångsfrågor och middag med Bildt?


Vem kan man lita på och hur stor är neutraliteten hos journalister hos media? Efter turerna med enkäten från expressen kommer det till mig tweets från samma journalist som pekar på tvivelaktigt umgänge med de som han är utsänd att bevaka.

         En journalist som jag känner har valt att inte rösta för att kunna vara neutral i sin politiska bevakning. Måste säga att jag är tvivlande till att gå så långt men kan samtidigt förstå hållningen för att klara sin egen journalistiska neutralitet. Men på andra sidan finns då Niklas Svensson på Expressen som utmålats som att ha en politisk agenda. Chefredaktör Thomas Mattsson viftar bort all kritik som kommer. Grunden tll kritiken var den enkät som kom ut till ett antal socialdemokratiska politiker (den 9 januari 2012) där svaret på fråga ett var att man vill att Håkan Juholt ska avgå. Det var bara graden av när.

         Thomas Mattsson vägrade svara på om detta var rätt sätt att hantera enkäter och om det var en bra research. Vidare så gick då diskussionen vidare till om Twitter var privat eller ett arbetsredskap för journalister. Allt efter att Niklas Svensson blockerat mig när jag ställt frågor kring ovan nämnda enkät. Åter så var svaret från Svenssons chef att det var privat och att han inte brydde sig. 

      När jag sedan får ett mail med uppgifter om Niklas Svenssons tidigare twittrandet rörande utrikesminister Carl Bildt (M) resa till Indien, i oktober, så undrar jag över lojaliteter...

        När jag läser dessa "privata" twittrande från den ledande politiska repporten på en av landets största tidningar så blir jag frågande kring var lojaliteten finns och när han ständigt vägrar svara på frågor kring sin journalistiska gärning och bara blockerar kritiker

      Så efter att Håkan Juholt avgått med god hjälp av den mediacirkus som uppstod så är det dags att media tar en diskussion kring hur de bevakar politiken. Jag sedan tidigare varit inne på att jag saknar granskningen av de politiska förslagen som läggs av både regering och opposition. Det har fått stå tillbaka för persongranskningen och med sociala medier undras vi allt mer var gränsen mellan politiker, media och privat går. Ska i sammanhanget vara tydlig med att även politiken behöver grubbla över sitt förhållande till sociala medier.

       Avslutningsvis så har Niklas Svensson förverkat sin journalistiska heder hos mig och är nu i mina ögon  en journalist som jag inte kommer kunna ta på allvar. Jag litar inte på att han inte har en egen agenda. Thomas Mattsson må strida för att så inte är fallet med jag blir inte överbevisad. Är jag färgad? Må så vara men jag är inte ensam om att söka svaren från Expressen.

Ni kan läsa mer om detta  här,härhärhärhär och här.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,