20120105

Socialdemokraterna: Internt... säger bara valberedningen...


På tisdag så är det årets första kommunstyrelse i Vimmerby och en organisationsutredning ligger på bordet som både rör den politiska- som tjänstemannaorganisationen. Bilden av att förändring är nödvändig finns men ingen vill ta i den… Likheterna med mitt parti är slående. Rapporterna om krisen finns men ingen vill ta i frågan.

          Jag skrev igår om det som hänt när jag var på semester och Johan Westerholm och Martin Moberg fyllde på. En sak som jag inte nämnde igår var just snacket med att ta det internt. En fråga som jag inte blir klok på. Vad är internt i ett parti som ska bli det mest öppna? Ett parti som aspirerar på att fortfarande vara ett folkrörelseparti? Är det med valberedningens arbete i minne som man drömmer om det interna arbetet? Nä framtiden måste vara att dörrarna står öppna till våra föreningslokaler och vi bjuder in till samtal om det som brister både i vår organisation men framförallt i politiken.

          Men genom att partiet byggd upp en organisation med slutna ”maktens” rum där listor, organisation och personer diskuteras och gjorts upp så finns det ett motstånd mot att öppna upp. Har själv suttit på hotellrum med maktens män över en flaska Whisky och gjort upp medan medlemmarna sprungit omkring i baren på nedervåningen undrat var maktens män varit.

         Dagen efter har allt varit klart och medlemmarna ställts inför faktum att nu var det klart och rucka inte på detta då vet ni inte vad som händer… Men det är gårdagen. Det är inte så vi åter når väljarnas förtroende. Maktens män måste släppa och låta den enskildes röst vara något värd. Jag vill att vi åter tar folkrörelsetanken i våra sinnen och med det blir en öppen del av lokalsamhället. Åter blir den som folk kände att de kunde prata med och få kloka svar. Att socialdemokratin på orten var lika naturlig del av vardagen som fotbollsföreningen. Vi behöver folkrörelse 2.0 och då måste de som idag styr tänka om och kanske lämna. Vi vet att makten i partiet idag inte utgår från den medlemsvalda utan de anställda i hög grad. 

          Att jag skriver om maktens män är för att det företrädesvis är män som har ägnat sig åt detta. Det feministiska socialdemokratin har i mångt och mycket funnits på pappret och synts genom varannan kvinna på listan… Lite klämkäckt har man sagt varannan man… Men makten har inte varit delat utan maktens män har tydligt behållit den och vi ser nu i de strider som socialdemokratin kantas av att männen känner sig hotade. Tänk er att inte längre få styra utvecklingen av partiet, inte få vara den där speciella maktspelaren som drar dig tillbaka till ett hotellrum med en flaska whisky och gör upp partiets framtid. Ombudsmannen som springer och lobbar på kongresser och delar ut förhållningsorder tillombuden så de spelar ombudsmannens spel.

          Så makten om partiet handlar inte så mycket om Håkan Juholt utan om en kultur som kommit till vägs ände. Några ser det med glädje (undertecknad är en av dem) andra ser det med smärta då deras privilegier kommer rasa. Men den stora massan tror fortfarande att det är Expressen och andra borgarmedias fel. Särskilt Aftonbladet… Allt likt de klassiska reglerna med att finna en gemensam fiende att angripa för att slippa ta hand om det interna problem som kommer bli partiets död.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,