20120423

Varför skrattar inte Kristdemokraterna?


En fråga som jag idag på resande fot mot folkhälsostämman in huvudstaden undrar över är när gränsen går för att desperationen ska få fäste och dumheterna bli ledstjärna. Självklart så handlar det om Kristdemokraterna som nu har passerat ännu en gräns. Under tre procent och vägen till riksdagen har aldrig synats så lång.

          ”Det är valresultatet som räknas är det som kommer fram när jag på tåget uppmärksammar kristdemokraten på grannsätet om dagens siffra 2,9. Ett mantra svar som man tar till när det känna jobbigt. Men fungerar det inåt? Jag vet min egen panik när Socialdemokraterna var under trettio procent. Hur jobbigt det var för mig. Från att pendla mellan 35-45 så var vi på väg mot en parti som alla andra. Att inte längre kunna säga att nästan hälften av befolkningen var sossar kändes. Men självklart så var det nyttigt och påvisade att vi var mänskliga och hela tiden måste jobba med oss själva för att vara attraktiva och relevanta i väljarnas ögon. Arbetet är inte klart utan har precis börjat och det finns motstånd, för alla har inte insett att vi inte är politikens gud utan högst dödlig.

          Men hur ser då kristdemokraterna på sitt parti och sin politik. Tja, enkelt uttryckt så verkar det handla om att vi står för rätt saker men att men att inte folket begriper det sp vi tar och skriker lite högre och samtidigt dunkar på Socialdemokraterna för att de är dumma mot familjen. Kan ge en poäng till Göran Hägglund som gör tappra försök till att komma ut med en ny inriktning/retorik på frågorna men det interna motståndet verkar starkt och att han fick sitta kvar verkar mer avspegla splittringen inom partiet än att han har ett stort stöd. Men om skrika högre, skylla på andra och vänta in moderata stödröster är en framkomlig väg får vi se. Mitt stalltips är att de inte kommer funka.

          Det andra partiet som ser ut att vara på väg ut, Centern, verkar i alla fall försöka med allt från biltullar till vapen till Kina. Men om Kristdemokraterna ligger fast i sin ideologiska fåra med frikyrkan som grund är Centern mer ute på hal is och söker fäste i allehanda frågor utan att finna, varken trygghet eller väljare. Det visar sig gång på gång att jordbruket kring Stureplan inte är lukrativt för att nå fler sympatisörer.

           Nästa parti som tenderar att famla sig neråt är då Folkpartiet i den före detta framgångsrika Alliansen. Med att allt mer likna ett skolparti som inte ens på den frågan går i takt med samtiden utan känns mer som en kvarleva från dåtidens pilsnerfilmer med den katedern som främsta del i klassrummet. Varken läraren eller eleven står i fokus. Åter så ett parti på den borgerliga kanten som söker sig bort från sina ideologiska grunder för att famla efter nya.

            Slutsats: Att partier söker nya lösningar på dagens problem är bra och nödvändigt men när de väljer att göra det med ideologiska byten eller kullerbyttor så lämnar väljarna dem. När de gör det med bibehållen ideologi men lyhörd för samhällets skiftningar så belönas dem. Och så noterar jag hur rubriksättningen nu lyfter (S) istället för sänker eller negligerar


Media: Ab, Ab2DN, DN2SVT, SVT2, DI, SvD.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,