20120514

Är arbetarrörelsen tolerant?


Hur toleranta är egentligen socialdemokraten och den fackligt aktiva? Ser vi var Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga krafter växer så är det många gånger på samma orter som facket är starkt och med det en stark socialdemokrati. Varför växer rasismen där? jag tar vid där jag slutade i morse...

         Hur tolerant är den lokala fackliga ledaren när jobben är hotade? Hur stark i sin övertygelse är den fackliga ledaren (ofta aktiv socialdemokrat) kring fikabordet när skulden om varslen läggs på de med annan hudfärg,sexuell läggning eller... Hur försvarar lokalpolitikern politiken som skär på skolan i förhållande till de ensamkommande flyktingbarnen. Mona Sahlin må dansat i Pridefestivalen och käkat i Tensta… Men var finns gräsrötterna i partiet? Tar de fighten och tror de ens på det? Facken annonserar centralt i Expo och sponsrar Pride och känner sig fria.

           Arbetarrörelsen tog på sig ansvaret att hålla rent åt vänster. Rensa bort kommunismen. En fight som inte alltid var schysst men gjordes. Vi minns alla IB och vad som följde i spåren. Men när det gäller rasismen så blev det plötsligt högerns uppgift att hålla rent åt höger. Men är rasismen höger? Eller är främlingsfientligheten överskridande och beror på annat. Ser vi på arbetaren som delar Socialdemokraternas syn på välfärden och skatter men vill kasta ut invandrarna… Inte springer moderatröstarna och lägger sin röst på Sverigedemokraterna. Inte röstar de in dem i fullmäktige i Vimmerby. Inte är de som sitter på SD mandat direktören från överklassen. Det är arbetaren som tröttnat på samhället och ger skulden till invandringen. Vi ser hur partier växer fram i Europa i skuggan av kriserna. Så gjorde det då och så gör det nu och vi har inget svar...

           Ställ er frågan hur tolerant och öppen är den lokala arbetarrörelsen? Hur bejakande och drivande är den i integrationsfrågorna? Handen på hjärtat så stannar slagordet om internationell solidaritet till insamlingen till barnhemmet i det forna Östeuropa. Den internationella solidariteten handlar mest om att rädda jobben på den lokala orten och må möjligtvis användas i högtidstal typ 1:a maj. Var finns Arbetarrörelsen i debatten om de ensamkommande flyktingbarnen? Hur mycket jublandes det ute i fackens lokaler när Mona Sahlin pratade om de homosexuellas rättigheter? Hur många fackliga ledare gav öppet sitt stöd i fikarummen? Hur tar vi fighten kring flyktingmottagandet är det humanism eller plånboken som leder tankebanan? Tog facket och partiet initiativet när utvisningar skulle ske eller var det kyrkan och idrottsföreningen som tog fighten?

         Jag skrev en text om att kring det som hände på Utøya och pekade på att det var ett angrepp på Socialdemokraterna och så var fallet. Men med denna text vill jag peka på att Socialdemokraterna inte är homogena på denna punkt. Samtidigt som Socialdemokraterna slåss för det multikulturella samhället på ett plan så finns arbetsplatsen där fighten inte tas var dag, utan där till och med kanske hatet och oron fyller på. Socialdemokraterna är ett parti som inte hänger samman och det är just en del av den process som måste till. Att vara trygg i politiken och värderingarna. Värderingar som rymmer alla och envar.

         Jag kan inte svära mig helt fri. Jag slåss dagligen med mig själv för att inte falla i den lätta trallen om de andras fel. Att ta fighten gentemot köksbordsfördomarna. Man vinner inte val på detta i en mindre ort, men man kan inte med Astrid Lindgrens ort vara en liten lort.

         Denna text kom från fram efter morgonens text om dessa rättegångar och samhället och även strykjärnet hade sin roll i det hela. Så nu bollar jag vidare med mina tankar och ser gärna input på detta och om jag ligger fel eller rätt i tanken?

Martin Moberg fyllde på min morgonbloggning med sina funderingar kring ämnena
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,