20120601

Vinster!


Och vinsten är… Alla vill vi vinna första pris på lotteriet om de så är idrottsföreningens tombola eller livets lotteri. Innerst inne är det få som vill bli vid sin läst. Alla vill vi få det bättre. Det är drivkraften som anställd eller som ägare. Men vägen och målet skiljer oss åt och därför finns en konflikt.

       Media försöker slå upp ett rosornas krig kring vinster i välfärden mellan Socialdemokraterna och LO. Två ingångar som står emot varandra. Men kommer de göra det och vad menar vi med vinst? Är det egentligen ett problem? För mig är det inte ett problem. Socialstyrelsen pekar på att det inte är några större kvalitetsskillnader mellan privat och offentligt driven verksamhet (mer studier behövs inom området vilket även SNS pekat på). Självklart så säger jag bestämt ifrån avarter vart de än uppstår.

        Grundfrågan som Socialdemokraterna måste ta i är om vi vill ha andra utförare än det offentliga. För mig blir grunden att om vi anser att vi ska ha flera som utför välfärdstjänster och där verkar det inte finnas ett motstånd så måste vi flytta fokus till hur vi formulerar uppdragen, upphandlingarna. Det är tack vare dem som oskäliga vinster möjliggörs. Att den enskilde entreprenören oavsett om den heter Carema, Familjekooperativet eller Stinas hemtjänst vill göra vinst om möjlighet ges är ingen vetenskaplig sensation utan en realitet som även gäller mig som Socialdemokrat. Sedan är det en fråga om vi kan ha regler hur mycket som måste gå ini verksamheten igen eller om vi helt enkelt blir bättre på att upphandla så att utrymmet för ”oskäliga” vinster inte möjliggörs. Så jag lägger inte skulden på utförarna, utan på beställarna tillika politiken som inte klarar av sitt uppdrag. Problemet är att vi inte vet hur mycket verksamheten kostar och vad vi får för pengarna. Att det privata med både Wallenbergssfären och riskkapitalister ger sig in i välfärden visar på att det finns pengar att tjäna. Det visar på att vi inte klarar att leverera tjänsterna till bästa pris. För att citera Gustav Möller "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". Så vinster finns att hämta frågan är vem som ska hämta dem?

         För alla vill vinna högsta vinsten och de som säger något annat köper inte lotter. Alla vill ha högre lön och bättre förmåner. Alla vill vi kunna leva bra när vi går i pension. Grunden för detta är vinster. Lottvinster, företagsvinster, överskottsvinster… Man må möjligen stämma in i ”Sådan är kapitalismen” men vad annars bjuds idag? Välfärd ger vinst, men vem ska skörda dem?


Jag skrev på SVT debatt om frågan för ett tag sedan
Media: SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,