20120909

Förbjud humlan, skrotar Sverige...


Bara kände för den här bilden...

Söndag i Vimmerby en del av Sverige. En del som nog är som Sverige är mest. En del av Sverige som likt andra delar av Sverige inte litar riktigt på sin egen bärighet. En del som inte förstår sin egen styrka. Man kan säga att delen inte finner sin humla, eller tron på att flyga.

           Det finns brister i det politiska samtalet som sker idag i Sverige. Bristen i tron på landet. Bristen på att humlan fortfarande kan flyga som Katrine Kielos skriver om i dagens Aftonbladet. Det är här som vi ska stoppa in socialdemokratin. En socialdemokrati som tappat tron på sin framgång. Från den framgångsrika mittenpolitiken som kunnat parera grynnorna och ta oss dit vi är idag. En politik som irriterat vänstern och högern. En politik som gynnat det stora flertalet och lyft landet. Vi skriver humlan. 

           Men idag så höjs röster för att lämna den framgångsrika vägen för att antingen lämna oss till högern eller vänstern. Framförallt vänstern. En väg som i svensk politik delats av 4 till max 10 procent. Varför den ska vara ledare för den nya socialdemokratin begriper inte jag. Framgången för det socialdemokratiska partiet är just att man skapade sin egen väg, ideologi som förenade socialismens kollektiva styrka med liberalismens frihet och tro på individen. En korsning mellan den fria marknadsekonomin och det planekonomiska styret. Hur vi lät demokratin styra över den fria marknaden på ett sätt att marknaden och företagen utvecklades, men inte på bekostnad av den enskilde arbetarens hälsa. 

             Det gör också att jag vill prata om socialdemokratin som sin egen ideologi. Ur det växer min tro på att kunna vara socialdemokrat utan att för den delen dela det Socialdemokratiska partiets politiska förslag. Att vara en fri socialdemokratisk debattör som kan kasta in nya tankar om samhällets utveckling.

           Jag tror fortfarande att det är en framgångsrik väg att gå. Men för att åter ta ledningen behövs en analys av var vi befinner oss idag. Det är där som en av de stora bristerna är. Det finns en tro i stora delar av partiet att vi kan fortsätta på var vi var på 70 och 80-talet i bästa tron på att allt är som vi lämnade det 2005. Framgången med samtalet med näringslivet, oftast de stora och vi missade de små, gjorde att vi fann vägar som var gynnade, men nu är det att gå kapitalets väg… Grunden leder mig till att vi måste finna våra framgångsrika rötter som ser möjligheterna till utveckling och inte skriker nej och förbud. En politik som bygger på samtalet med de som är berörda för att finna förståelse och på det sättet åter bygga framgång. Vi kan säkert inte göra som vi gjorde förr men vi kan lära och ta de delar som fortfarande är aktuella.  Att slänga sig handlöst åt höger eller vänster är i alla fall inte framgångsrikt. Har inte varit det och kommer inte vara det…

Inte riktigt så mycket höst än....
           Söndagen fortsätter och hemma sitter vi i soffan bestämmer oss för att det är höst och en promenad ska tas. ser vädret på TV som deklarerar att nästa vecka ska det bli sommar igen... Antingen så väljer vi att bära höstkläder oavsett hur varmt det är eller så ser vi vädret som det är och kär oss efter det. Samma förhållande som i politiken. Antingen låter vi vädret styra vår klädsel eller så klär vi oss fel och fryser och blir sjuka.... Valet gör vi var dag.

Bloggat: Roger Jönsson på ämnet.
Media: DN, SvD, SVT,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby