20120907

Vinsten med vinst eller vinsten med förbud

Kan inte riktigt släppa detta tjafsande om vinster i företag som är etablerade om välfärdssektorn. Det rör en fråga mot fått alldeles för stora proportioner. Tror inte den är så stor bland medborgarna som många vill göra gällande. Det är andra frågor kring välfärden som är avgörande. Det handlar om vilken hjälp våra äldre och unga får. Det är kvalitén som viktigast.

Jag skrev i mars på SVT debatt om frågan och står fortfarande fast vid vad jag skrev då."Vinst i välfärden är en fråga som ställer till det i tankevärlden. Kommuner och landsting kämpar varje år med att göra vinst. Men delar vi ut vinsten eller lägger vi den på hög? Det är kärnfrågan och den är vi inte ense om. Vill vi att alternativen ska vara kvar? Vill vi det så måste vi forma en lagstiftning som stimulerar alternativ utan att skattepengar försvinner och initiativkraften avtar.

Åter så kommer en fråga som riskerar förblinda och inte se vad vi är idag. Den värld som vi lämnade när vi förlorade valet 2006 finns inte kvar. Jorden snurrar vidare och tro det eller ej så fattar Alliansen en del beslut som vi måste förhålla oss till 2014."

För det finns en relativt stor politisk enighet om att vi vill ha alternativ inom välfärdens tjänsteroch att Vi vill ha bort de avarter sem finns. Koncentrationen på att bekämpa allt när bristerna är i det stora relativt små är löjligt och tar energi mot den utveckling av välfärden som vi borde föra samtal kring. Bilden är att vi bejakar det lilla nära men vill bort från stordriften. Bort från nät verksamheterna blir opersonliga och brukarna, patienterna, eleverna tappar sina namn och blir en siffra/pinne i statistiken. Det gäller även det offentliga. Vi bygger allt mer större skolor, sjukhem och äldreboenden för att rationalisera med de knappa resurserna som vi har. I stort sätt varje nämnds- och styrelse möte fokuserar på ekonomin och besparingar, sammanslagningar.

Att svära i den socialdemokratiska kyrkan gör jag nu. Om vi kan få ordning på styret av välfärdens verksamheter och tydlighet i vad vi vill ha kommer vinstfrågan upphöra av sig själv. Kan se hur gänget i Stockholm är rätt på spåren med överrenskommelse kring vad som ska gälla kommer lyfta verksamheterna generellt. För som Maranatasossarnas trumma på förbud, stoppa privat tron på att allt offentligt är perfekt blir bara till ett löjesskimmer som hela debatten förlorar på. Som många påpekat så hade det inte funnits en marknad om den offentliga välfärden fungerat prickfritt och alla varit nöjda!

Bloggat: Martin Moberg på ämnet

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby

Rekommenderad medialäsning: Ab 1, 2, 3, SvD, DN, Vårdfokus, SvD 1,2, DI, Dagens Arena, DS, NM, Dala-demokraten, Östran