20120910

Vem kan ta över Kalmar län?...

Vem vågar balansera Kalmar län?

På grund av sjukdom lämnar Harald Hjalmarsson (M) ordförandeskapet i Regionförbundet Kalmar län. Det är klokt att ställa den egna hälsan och familjen främst. Men frågan är om det är då klokt att stanna kvar i ett stormigt Västervik där både ekonomin och demokratin dallrar...

            Det var häpnadsväckande när de borgerliga bestämde att Harald Hjalmarsson skulle ta över regionförbundet. Att tillsätta en ordförande på 25 procent. Samt leda en av länets större kommuner, med bekymmer, på 75 procent. Facit är väl att det inte gick. Varken Västerviks kommun har klarat ekonomin och har nu åter ett gigantiskt sparbeting och en ny majoritet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna då Harald Hjalmarsson inte klarade det ekonomiska pusslet med sina Alliansbröder.  

            Regionförbundet har ur mitt synfält inte tagit några positioner framåt utan det känns som det är andra krafter som driver på utanför Regionförbundet. Allt från Infrastrukturkansliet som värvar allt fler kommuner och driver på infrastrukturen i länet när inte Regionförbundet agerar. Vi ser vidare hur Kalmar kör sitt race för att klara sina behov. Från norr, särskilt Vimmerby växer ett allt större ag gentemot det brister som Regionförbundet uppvisar. Märkligt då ordförande tills idag kom från Västervik och viceordförande är Leif Larsson (C) från Vimmerby.

           Frågan är nu vem som ska ta över Regionförbundet och om det blir en ”tung” politiker som kan få Regionförbundet att ta den position som det borde haft. Eller blir det en kvarts lösning igen som har fokuset på något annat? Vet inte om jag vågar erkänna det men känner tillit till den nya landshövdingen när det gäller länets utveckling framför att de fyra borgerliga ska få fram en ordförande som kan få Regionförbundet på räls igen… Eller vill de inte ha länet på rull? finns det andra intressen utifrån diskussionerna om regionbildningar? Sicken miss i planeringen för vem vill gänga sig med en loser? Tur att vi har det RödGröna landstinget som håller länets fana högt.

           Lite tankar från soffan uppe i norra Kalmar län. Ps kan inte på rak arm fånga någon från borgerligheten som är skriven att ta över ordförandeklubban. Om jag begripit det hela så är ordförande arvoderad på 25 procent medan övriga i presidiet är arvoderade på 50 procent. Om de går upp till ordförande måste de då halvera sitt arvode då det bedöms räcka med 25 procent för att klara att leda Kalmar län?

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politiksamhällekulturpersonligtVimmerby