20130116

Partiledardebatt om jobben eller oppositionen?...


Två tydliga skillnader i svensk politik kan man urskilja när det gäller jobben. Det ena innebär att man försämrar villkoren för de anställda för att locka företagen till att ta en extra anställd. Det andra är att man stärker företagens konkurrenskraft med utbildad arbetskraft. Samt det viktigaste av allt att man ger förutsättningarna för att nya företag och arbetstillfällen ska komma till.

          Idag är det debatt i riksdagen och Mickael Damberg axlar åter rollen som den som ska leda socialdemokraterna i debatten som gruppledare i riksdagen. Med det så presenterar han en debattartikelSvD Brännpunkt. Det är inte så mycket nytt men ändå så visar det på skillnaderna i svensk politik och det är bra. En nyhet är att man skärper kravet på när företagen ska kunna få betalt vilket är ett bra förslag utifrån småföretagare som inte har möjligheter att ligga ute med pengar. Jag har det ofta från småföretagare i min omgivning. Medan moderaterna mesta dels glider undan sitt ansvar och skyller allt på socialdemokraterna väljer de sistnämnda att fortsätta komma med politik för jobb och skola. Visst kan man vilja ha ett högre tempo men det kommer i alla fall. Vi ska inte heller glömma att det är en kongress som ska avgöra den stora färdriktningen för partiet. Inte för att någon tror det kommer skilja sig avsevärt gentemot idag. Men att som partiledning springa före vore oklokt och kunna skada förtroendet.

            Annars är debatten idag intressant mest ur småpartiernas sida. Särskilt Centern och Kristdemokraterna. Hur ska de agera i talarstolen för att kunna locka till sig nya väljare eller tillbaka gamla. Moderaterna och Socialdemokraterna har det i jämförelse stabilt och det finns inom de två partierna ett relativt lugn kring både politik och ledning. Att debatten ska leda till nya förslag och nya löften är nog ingen ide att tro på. Frågan är mer hur mycket som moderatledare kommer uppehålla sig kring den egna politiken, kontra kritisera socialdemokraterna och LO för förslagen om begränsningar för välfärdsföretagen. Men ikväll så kan vi kanske summera dagen. Själv så kommer jag sitta i möten och missa stora delar av debatten.

Media mm: SvD, SvD2, Ab, Ab2, Exp, Exp2, DN, DN2, SVT, Martin Moberg.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt,Vimmerby, Välfärden, LO, vinst, vinstutdelning,