20130207

Torsdag: #näthat och skalliga medelålders män

(Foto: Jesper Eriksson, SVT)

Näthat, Nätkärlek, vilka ord som växer fram med den nya tekniken. Men också nya beteenden. Vi var många som igår såg Uppdrag Granskning om näthatet. Fördelens män som hatar kvinnor. Män i olika åldrar som inte ser en individ i andra ändan. Män som är fasta i ett spel. Men så finns det dem som lever det fullt ut. Men vem kan skilja på vem?

Hat, mobbing är ingen lek. Ett ord kan knäcka ett liv om det skört som ett ägg. Det är lättare att se i realiteten men även då kan det vara svårt. Vet själv hur ett förlupet ord skadar som det inte var tänkt. Men då finns man där öga för öga och kan rätta till att söka respektives förlåtelse och ursäkt. Men med en fiber, tunn som hårstrå, kan vi inte se varandra i ögonen inte få den där fysiska kramen som visar att vi tog oss igenom detta. Inte se om den enskilde skämtar eller menar orden på blodigt allvar. Vi vet inte vem det är i andra änden. En vän eller fiende. En person eller ett kollektiv. Uppdrag granskning tydliggjorde bilden.

Det finns hos många en mycket högre accept för vad som är tillåtet i en konversation på nätet än på krogen eller sammanträdesbordet. Män som aldrig skulle ta orden hora eller våldtäkt i sin min skriver det glatt mot okända kvinnor som bara i en stilla undran vilja ha bort en tröja från en butik. En idol på magen leder till att hon ska våldtagas och mördas. För de flesta verkar det vara en lek, men utan att alla givit sig in i leken. De verkar inte ta nätet på det allvar som det är. Inte se att likt de trycker ner tangenterna så finns det en annan som faktiskt läser skiten de skriver och tar till sig.

Personligen så tillhör jag kategorin skalliga medelåldersmän med skägg och vi får inte detta kastat på oss. Inte en kvinna eller man har velat våldtaga eller mörda mig. Jag har inte heller blivit kallad vid fula ord. Kommentarerna som jag fått har varit vassa men inte på person utan på innehåll Har det varit på person så inte har det gällt mig. Det är precis som vi Svenska medelåldersmän är en skyddad som. Visst finns det undantag men i jämförelse med tjejer och kvinnor… Kvinnor som dessutom många gånger har viktiga saker att förtälja tystas och samhället blir inte bara tystare utan också fattigare på idéer som kan fortsätta utvecklingen.

Vi lever i ett patriarkalt samhälle och gårdagens program befäste det. Hur en ung tjej protesterade mot att en butik sålde tröjor med en dömd, manlig sexförbrytare på. Unga män kunde inte ta det utan gav sig på. Gav sig på med ord som de inte menade? Eller var det så att bland alla kommentarer så fanns det de som menade och som dessutom blev sporrade av tron att det var så många som verkligen ville. Vi vet hur lätt det är att få ingång en mobb men bara de rätta orden som medicin. Vi har sätt det i Göteborg kring bilder på Instagram. Vi se även hur det vänds till positivt i arabvärlden. Så nätet är en kraft som kan användas. Det är inte för inte som diktaturer kopplar ett järngrepp kring nätet. För de vet att hatet och kärleken kan störta dem. Vad ska då en ung tjej känna efter 2000 inlägg mot en.

Lagstiftning kan behöva ses över. Men skolan, föreningslivet, näringslivet, partier, mm och vi som är aktiva har en roll. Särskilt vi vita medelåldersmän med lätt tunnhårig skalle. Vi kan inte blunda för vad män som hatar kvinnor gör. Vi kan inte sitta tysta. Vi måste ta debatten på nätet, markera att det är nog. Vi måste markera att det inte är skämtsamt med grovt språk. Vi måste säga ifrån när bilder på kvinnan bakom spisen till det rent förnedrande läggs ut. Jag har ett stort ansvar som jag måste ta. Hoppas gårdagens program var en start på något och inte bara ett program och en dag på sociala medier med #nätkärlek utan en start på hur vi uppför och vilket ansvar vi alla har. Nätet är inte en självklarhet och vi vet hur lätt det är att blockera det.Media mm: Martin MobergAftonbladet, Ab2Arbetarbladet, Dagens Arena,Dagens Nyheter, Dala-demokraten, ETC, Expo 1, 2, Expressen, GP, SvD, SvD2SVTSVT Nyheter 1, 2, 3, 4, 5, 6, SR Ekot, Värmlands folkblad
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby