20130302

Korv i Maramö och något i Vimmerby?...


Lördag i Vimmerby och ser att partiet går framåt, kristdemokraterna glider upp precis över spärren medan Centern fortfarande lever mycket farligt. Sviter av korvgrillning i Maramö har inte fått genomslag i denna undersökning så om det blev den lyckliga framgång som Annie Lööf hoppas på får vi vänta med att se. Men korven i Maramö leder också till maten i Vimmerby.

Hur maten ska lagas är nu frågan på allas läppar i Vimmerby. Två system står emot varandra och för matgästen så är det av mindre intresse hur maten tillagas utan vad som ställs fram på tallriken. Vi har gått från ett system med ca 80 procent halvfabrikat med råvaror som vi inte vet vart de kommer ifrån till en ca 80 procent tillagad från grunden med råvaror som vi vet vart de kommer ifrån och mer lokalt och ekologiskt. Allt för att vi bytte från en massa tillagningskök till ett kylmatssystem där personalen fick tid att laga mat. Men det nya systemet rymmer så mycket myter att man häpnar och en av de största kritikerna är Vimmerby tidnings ledarredaktör Alf Wesik (Ni vet han med sociala medium). Utan att darra på manschetten så låter han insinuera att kommunens mat som lagas från grunden är detsamma som Findus lasagne med häst i. Inte ett belägg för uppgiften finns att få (Tyvärr så finns inte dagens ledare på nätet...) . Det är kampanjdrivande på ledarsidan som så ofta går över gränsen och ingen sanning finns det i det som skrivs. Vet inte om Alf Wesik inte tror på sin egen genomslagskraft eller om han sover gott med sin vilseledande typ av journalistik (kanske var att ta i och kalla det journalistik?)

Men vad står då politiken i Vimmerby. Moderaterna med Micael Glennfalk i spetsen har gjort helt om (Vet inte om hela gänget är med på det?) och ska nu återinföra i mångt och mycket det gamla systemet som inte fungerade och som gjorde att det var ett himla liv om maten. De som protesterat mest mot kylmatssystemet är de äldre och de kommer få ha kvar samma system som innan. Inget som Glennfalk skriker om. Men han verkar övertygat Wesik på tidningen om att det blir andra lådor med mat där men si icke… Centern känner att de är tvungna att följa efter för att inte tappa mark på den borgerliga planhalvan. Maten som ligger dem nära. Men har de gjort en analys om vi med återgång till det gamla systemet som krävde 80 procent halvfabrikat ska klara en ökad andel lokala och ekologiska råvaror? För undersökningen som presenterats tar inte upp den frågan. Jag känner en oro om man nu kastar ut det nya systemet utan att man gjort en riktig analys över de barnsjukdomar som finns och hur man kommer tillrätta med dem.

Men som jag skrev så är det fortfarande inget eller minimalt fokus på själva måltidsupplevelsen. Oavsett hur vi tillagar maten blir den inte godare för ögat om vi inte gör något kring matsalar och bemötandet som matgästerna får. Plasttallrikar lockar inte direkt mina smaklökar och sinnen. Men så ser det ut på våra skolor. Kala bord och stolar i stora matsalar där det mer är utfodring än en matupplevelse som väntar. Dukar och kandelabrar finns inte ens i drömmens värld och snabbt ska det gå. En tio minuters försening innebär missad lunch i den stressande skolan. Frågan är om det finns ett riktigt gästfokus eller om det är andra delar som prioriteras?

Men i Vimmerby hoppas man på vinna val på hur maten tillagas och lyckas få med sig folk att det är det viktiga och inte upplevelsen vid servering eller var råvarorna kommer ifrån.

Så med en korv, med för mig okänt innehåll, i Maramö till kosten i Vimmerby är inte resan så lång, varken geografiskt eller innehållsmässigt. En massa prat utan realt innehåll ska leda till ännu en valseger för den sittande Alliansen i Sverige, i Vimmerby…För ett korvaskinn utan redigt kött mättar inga magar i Småland...

Media mm: DNExp, Vimmerbytidning, SVT,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, kultur, personligt, Vimmerby, Alliansen, Maramö