20130307

Vinsten med privat, om de görs rätt...

Igår var jag på min första Starta eget kurs. Jag satt där i salen med en massa individer som närde en längtan över att vara sin egen. Skälen varierade från makt och rikedom till att bara få förverkliga sin ide. Antingen ensam eller man var ett gäng. Vi var en spännande samling som satt i salen. 

Så kom presentationen och alla fick presentera sig och sin företagside. Djur, människor, choklad, tillverka, sälja, bygga, visste inte säkert, nyfiken, ta över familjeföretaget. Variationen var stor. Men jag kom i kontakt med fyra kvinnor i varierande ålder som alla hade lång erfarenhet inom vård och omsorg. Både privat och offentligt runt om i landet. De ville nu starta eget. Anledningen var att varken det offentliga eller privata hade kunnat prestera det som de var ute efter. Att kombinera det affärsmässiga med det etiska. Jag gillade dem. De brann för vad de trodde på utan att för den delen var uppe bland molnen. I den idealism som de stod för så fanns ändå fötterna på jorden. De var fyra på plats men totalt sex personer som skulle dra igång. Fyra individer som var så skilda från varandra men ändå så övertyggande tillsammans att man såg att det fanns en kraft i denna konstellation. Sammantaget så stod de för över 100 års erfarenhet kring sitt område.

Men varför lyfter jag dessa kvinnor. Jo för jag tror de är ett lysande exempel av privata välfärdsföretagare. Kvinnor som inte fått ta plats i det offentliga eller privata. Kvinnor med idéer om hur vården, omsorg och behandling kan bli bättre. Hur man kan lägga in andra värden i verksamheterna. Visst vill de tjäna pengar och äta gott, men det är inte drivkraften. Jag tror dessa kvinnor är en majoritet av de som driver välfärdsföretag. Kvinnor som gör det som vi män gjort länge. Gör verkstad av sina idéer och förverkligar dem. Jag gillar den utvecklingen och vill att det förs en politik som främjar den. Visst kan man ta det som ett misslyckande att de inte kan förverkliga sina idéer inom det offentliga, men så ser det ut nu. Så visst unnar jag gänget som jag träffade igår en vinst om de lyckas med det som de förutsätter. För med den värme och energi som de presenterade sin affärside (kan inte skriva om den pga att någon kan sno den) skulle Sverige må bra av med fler sådana.

Så när jag läser DN debatt så är jag försiktigt positiv till förslaget att låta "experter" se på upphandlingarna. Jag ser det varje vecka hur dåliga vi politiker är att bedöma upphandlingar. Vi kan även börja i andra änden kring själva beställningen. Den ser ofta vacker ut men är många gånger värdelös då vi inte har en aning om vad vi vill ha. Men sedan till vems som är expert och för vem de ska finnas till finns fortfarande en del att reda ut. Inte helt bekväm att lämna över makten till "teknokrater" som ska döma av demokratins affärer. Men kan de finnas med som stöd och vägledning så tror jag man kan finna en väg framåt.

Det finns problem med privata inslag i välfärden och de ska dömas ut snabbt som fan. De har inget där att göra. Men massmedialt så är det i majoritet men i verksamhet så är de i minoritet. De flesta som driver välfärdsföretag gör det i det tysta och gör inget väsen av sig förutom att de som brukar dess tjänster ofta är väldigt nöjda. Lika så de som brukar de offentliga tjänsterna. Debatten är därför skev och fokuserar på fel saker. Åter så ser jag dessa brinnande kvinnor som efter många år i privat och offentlig tjänst nu har bestämt sig. De vill, de kan och det kommer bli häftigt bra... De fyra kvinnorna var inget hot mot välfärden, de var en möjlighet för välfärden, så sansa debatten!

Media mm: DNdebatt, DNledareMartin Moberg, SvD Brännpunkt, Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik,samhälle,kultur,personligt,Vimmerby