20130423

En bild av Alliansen

Kommunstyrelse med budget på agendan. Så ser dagen ut. Sittande lyssnade på tjänstemän som presenterar förslaget som de tagit fram utifrån Alliansens heliga kor. En Allians som inte direkt kunde enas om heliga kor. Bilden blir tydlig Alliansen är ett ytligt uppifrån projekt som inte direkt passar i Vimmerby.

Den primärkommunala vardagen med en Allians som inte trivs. En Allians som är bestämd i Stockholm för att bryta den socialdemokratiska hegemonin. Under förra mandatperioden så fanns det tydligen ett ”alliansdokument” som kristdemokraterna tagit fram men som de andra med Centern i spetsen inte vill skriva på. Centern i Vimmerby som aldrig riktigt sett sig som ett borgerligt parti utan som centrum i politiken och så har det också varit. Som ett av de gamla kommunalråden sa. – vill vi höja skatten går vi till sossarna och vill vi sänka går vi till moderaterna. Och så fungerande politiken i Vimmerby. På pappret så var kommunen borgerligt styrt men i vardagen så märktes inget av det. Det skälldes på socialdemokraterna för att inget var privatiserat trots att de fyra borgerliga partierna haft egen majoritet sedan tidigt 70-tal. Allt handlade om att göra överenskommelser som sträckte över blockgränserna. Så även i ideologiska frågor för annars fick det vara.

Men Centern drabbades av maktens trötthet och valet 2010 gick till moderaterna eller rättare sagt Mikael Glennfalk som tog över makten i kommunen. Plötsligt så kunde kan både höra och läsa om Vimmerbyalliansen. Skolad inom reklambranschen så profilerades borgerligheten som aldrig förr. Centern som förlorat makten och nu skulle rätt sig i det moderata alliansledet. Det har varit två svåra år för Centern som sakta börjar finna sin roll i klassen. Men även moderaterna har haft det svårt och sneglat på kommuner som styrs av moderaterna och socialdemokraterna tillsammans. En del under ekonomisk press andra sedan en längre tid och med framgång.

 Så idag ska vi ta ett tag till med budgetarbetet och nu ska helheten och politiken stå i centrum till skillnad mot kommatecken och procent som tidigare varit ledstjärna när budgeten varit på tapeten. Tydligt är att partierna har svårt att diskutera politik. Det finns en ovana och fram träder de klassiska nämndspartierna som varit så starka i Vimmerby. Det har varit viktigaste att spöa kommunstyrelsen och att man i nämndernas presidium varit ense än att man hållit samman i den styrande borgerliga majoriteten. När nu Mikael Glennfalk kräver ordning i leden och en sammanhållen Allians blir det svårigheter, även i det egna moderata partiet som också är splittrat i de gamla och nya moderaterna. Så länge det skördas framgångar kommer det hålla samman men när dagen kommer då det inte längre går så bra kommer den inre moderata konflikten komma till ytan.

Men idag så är det klang och jubel och en välregisserad alliansbudget som ska se dagens ljus och ska sändas från kommunstyrelsen ut till nämnderna. Testen om  nämndspartiernas död får nu sitt svar och kan Mikael Glennfalk styra Vimmerbyalliansen?

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,