20130430

Lobbyisten...

Hej vad tycker du och vill du att flera ska dela din åsikt? Vill du vinna valet? Vill du bli bättre på att föra fram vad du tycker? Vill du övertyga din granne om att din gräsmatta är grönare än hans? Vill du få resten av grannskapet att påverka den där hundägaren med skällande hundar? Jag kan hjälpa dig....

Ibland så går det troll bland svensk politik. Att tro att lobbyister är nått nytt så är det fel och politiker har genom tiderna gått till olika, ofta närstående, intresseorganisationer. Men visst så har det kanske mer ideella övergått i en allt mer professionalism. Folkrörelse Sverige är ett ända långt lobbyarbete där föreningar som företräder olika intressen, sär eller ej, har tagit plats i utredningar, utfrågningar och påverkat lagar som styr din och min vardag. Klassiskt är hur LO påverkat socialdemokratiska regeringar att ta fram mer löntagarvänliga regelverk när arbetsmarknadens parter inte kunnat enas om det bästa. Svenskt näringsliv har då en borgerlig regering kommit till makten sett till att de förbättringar som skett blivit försämringar. Den facklig-politiska samverkan är i många stycken en enda lång lobbykampanj men vi kallar inte det så. Men när jag för ett par helger sedan var på partidistriktet och LO-distriktets gemensamma årsmöte så sa vice ordförande i LO Tobias Baudin att LO hade 1,5miljon presumtiva väljare att erbjuda Socialdemokraterna om vi fann varandra i politiken och partikongressen var just ett sådant tillfälle. Vi fann varandra igen…

Men nu så kan man säga att det är en skillnad mot förr.  Då starka ideella krafter var lobbyismens starkaste företrädare. Idag så tar de hjälp av professionella företag som ger tips och råd hur man når fram till politiken/makten. Som hjälp anlitar bolagen de främsta inom områdena. Gamla politiker (ska inte läsa åldersmässigt) har ett brett kontaktnät och vet vilka ingångar som behöver tas. Att de igår gick till en folkrörelse och idag går till PR-byråer men med samma uppdrag. Att påverka makten.

Det som då som ställer till det är öppenheten eller bristen på öppenhet i opinionsarbetet som sker. Vem är det som vill påverka? Är det de goda eller de onda vill vi veta. Så en ökad öppenhet måste till för att få tillbaka ett förtroende och tydlighet om vad som gäller. Vidare så kanske man kan behöva ta resonera om karens för politiker att gå direkt till lobbyist-branschen. Men med det följer också frågan om kring ersättningssystemet som måste hänga samman. Vi kan inte kräva att man som politiker inte få ta vilket arbete som helst och samtidigt säga att du blir av med din ersättning. Det måste finnas en harmonisering.


Jag har startat ett företag för att organisationer ska bli bättre på att påverka via sociala medier. Är jag då lobbyist? Självklart så är jag det och inte skäms jag för det.

Media mm: Leine JohanssonAB, 2, 3, Svt, 2, NA, SvD, 2, DN, Skånskan, Di, ST, GD, Arbetarbladet, NSK, HN, GP, DB, ÖP, LTZ, Ab.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , ,