20130405

Socialdemokratiska företagare finns...


Går på starta eget och företagarna som föreläser ger en stora ögon. En Socialdemokrat ska vara en arbetare. Samma attityd finns i partiet. Johan Westerholm ger en bild av hur han upplevde sitt intåg i partiet. Vi vet att vi har en bra politik, oavsett vad Annie Lööf skriver. Nu gäller det också attityden! 

Men att idag driva företag är inget udda. Det kräver inga borgerliga åsikter. Tvärtom. När jag växte upp hade vi en granne som var egen företagare. Vi bodde i en förort till Stockholm och söder var adressen. Här var man Hammarbyare och Socialdemokrat i den ordningen. Men genom att grannen var en udda fågel som företagare var alla osäkra på om han kunde vara sosse? Men för honom var det självklart. Det var den socialdemokratiska politiken som möjliggjort honom till företagare. Utan den förda politiken så hade han inte kunnat bli företagare. Den bilden bär jag med mig. Det finns en uttalad myt om att Socialdemokratisk politik är företagarfientlig.
Kan ta ett exempel till. När hustrun slutat arbeta på Elitfönster som flyttade verksamheten från Vimmerby fick hon skulden som fackligt aktiv och sosse för att drivit iväg företaget. Att det var fackets fel. Att facket vill driva sina medlemmar ut i arbetslöshet. Facket  var detsamma som sossarna... Vem minns inte krisavtalen som bland annat IF Metall gjorde för att klara företagen och jobben. Den lojalitet som fack och anställda visade upp när de krisade för SAAB.

Men attityden hos oss själva för företagare är inte bra. Även om politiken genom åren varit framgångsrik så har vi varit emot i sinnet. Det finns en bild av att företagare är giriga och som vill omvärlden och sina anställda illa. Allt bygger på fåtalets skitstövlar. Vi kan se hur det lyser igenom i vinstdebatten (Nu verkar en kompromiss vara färdig och vi får se hur den landar). Det finns en misstro som hela tiden ska stärkas istället för att lita på dem. Finna förslagen som löser upp problemen och ser till att skitstävlarna försvinner. Något som även seriösa företagare välkomnar. 

Snart så är min kurs klar. Jag har redan startat företaget Högbergs Tankar HB. Sociala medier står på affärsplanen. Föreläsa, hjälpa organisationer och i viss mån företag är kundgruppen. Jag kommer fortsättningsvis vara Socialdemokrat. Ser inga problem med det. Möjligen kan vissa se det som ett problem men frågan är vems som då har problem. 


Media mm: SvD, Ab, DN, Leine Johansson,  Antonsson, Almegabloggen.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,