20130426

Var finns Centern och leder moderaterna?

Finns det en Allians i Vimmerby? I tisdags så tog en enig kommunstyrelse ett investeringsbeslut gällande IT-infrastruktur. En investering i 70 miljonersklassen. Men när det börjar blåsa lite så viker sig Centern. Det som var en enighet i tisdags är idag en osäkerhet. Var finns Centern på måndag när klubban faller i fullmäktige? Och var finns Vimmerbyalliansen. 

Det handlar om ett par trådar på Facebook där ledande centerpartister verkar vika sig och inte stå bakom de beslut som är fattade. Det är centerns kommunstyrelserepresentant Ingela Nilsson som verkar tveka på sitt beslut från i tisdags. Vidare så sitter fullmäktigeledamöterna Eva Svensson och Curt Tyrberg och är kritiska. Frågan är hur förankringen är och om det i Centern finns ett förtroende för deras vice ordförande i kommunstyrelsen Per-Åke Svensson som varit med och tagit fram underlaget till beslutet. Förstår att han också backat hem och informerat sin grupp under beredningstiden. Med andra ord så borde Centern haft de bästa förutsättningarna att vara med på beslutet.

Jag kan känna att det finns en grinighet i centern mot moderaterna som tagit över rollen som kommunens starka borgerliga parti. En grinighet som går ut över oss andra. Moderaterna har ett ansvar som största borgerliga parti att hålla samman Alliansen eller rättare sagt en majoritet som faktiskt vimmerbyborna röstat fram.  På Facebook får jag inget svar var Centern finns i frågan om fibrering. Kommer de gå på det eniga beslutet från kommunstyrelsen eller kommer de säga nej eller lägga andra förslag? Hur vi i oppositionen ska ställa oss vet jag inte. Visst kan vi ta ett ansvar för utvecklingen i Vimmerby. Men varför ska vi ta de om inte den sittande Vimmerbyalliansen klarar att hålla ihop sin politik och majoritet. Vart går gränsen för hur länge en majoritet kan vara en majoritet och varför ska vi ta ansvar när det sittande majoritetsunderlaget inte gör det? På måndag är det fullmäktige och då ska investeringen i ett fibernät på 70 miljoner klubbas. Var kommer centern finnas då? Hur hanterar moderaterna detta och var står folkpartiet och kristdemokraterna? Det är dags att vi får svar.

Personligen så känner jag att det är ett bra beslut. Självklart så kommer detaljer finslipas under resan men det är av vikt att vi tar beslutet nu så att vi kommer igång med arbetet. Vidare så är det ett beslut som jag gärna ser en enighet i då det är av en de stora viktiga utvecklingsfrågorna över tid för kommunen. Men som sagt bollen ligger hos Alliansen!

Skrev igår om Centerns utanförskap och det blir tydligt nu.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,