20130425

Är ryssen redan här?

Beredskapen är god....
Ryssen kommer, skrev jag för ett par dagar sedan och det verkar som om den kommer närmare för var dag. Men den svenska beredskapen existerar inte. Fredrik Antonsson och Johan Westerholm pekar på brister som är så pass stora att både försvar- och politisk ledning måste ställas till svar. Enkelt uttryckt från en pacifist: Det duger inte!

Bilden av ryska flygvapnet som glider omkring på himlen och räcker finger mot det svenska försvaret helt i onödan då det inte är någon som kan se det. Bristerna som framkommit de senaste dagarna duger inte till. Jag trodde i min enfald att vi ha de lite koll på våra gränser och den närmaste omvärlden. Även om försvaret är resurssvagt så trodde jag i alla fall att spaning fanns men att försvarsstyrkan var starkt försvagad.

Att det sker ett trendbrott i omvärlden med fokus på Ryssland är rätt uppenbart. Från att världen under ett antal nedrustat så är nu bilden en annan. Det vi ser i Ryssland är gammal klassisk rustning. Flyg, båtar och pansar. Putin lägger stora summor på att återskapa Ryssland till en militär stormakt. Någonstans så måste det finnas en plan, orsak till detta handlande. Oavsett orsak kan vi inte sitta stilla i båten utan måste omvärdera vår försvarspolitiska ställning. Särskilt när Ryssland fingerar bombanfall på svenska mål och verkar slå ut svensk radar. Det känns lite för allvarligt för att vi inte ska agera som nation. Men var finns ansvariga ministrar och militärledning? Har de redan flytt landet och väntar in ryssen från en söderhavsö?

Så en pacifist säger: DETTA DUGER INTE!

Tidigare om försvaret: Ryssen kommer,  Avgå försvarsministern, vi behöver ryssen för arbetslinjen,
En Pacifist kräver försvar!...Media mm: SvD, SvD2, Fredrik AntonssonAntonsson på Newsmill, DN, SVT, Martin Moberg.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,