20130426

Sekretess eller säkerhet?...

Noterar att försvarsministern Karin Enström är orolig över att hemligheter kommit ut. Det är inte jag. Jag är orolig att Ryssland kan glida in och ut ur vår absoluta närhet. Att Ryssland över bombanfall och stänger ner våra radarstationer. Men ministern ser inte allvaret i detta utan är mest arg för att det kommit ut. 

Det kan inte vara en hemlighet för fienden att man kan öva bombning av svenska mål och stänga ner radarstationer. Ty det har precis gjort det utan minsta reflektion från ansvariga i försvaret eller att regeringen tar till orda. Ministern säger – Detaljer i vår försvarsförmåga och detaljer om exakt hur vår beredskap är utformad är något som inte ska talas om öppet, inte minst för att andra länder och andra aktörer inte ska känna till hur exakt det här ser ut. Men är det hemligheter som nu är ute? Vidare på SVT kan man läsa "Stefan Ring, militärstrategisk expert, har svårt att se att de uppgifter som kommit ut om den svenska incidentberedskapen skulle vara känsliga och skadat Sveriges säkerhet.
-Om frågan är om informationen varit viktig för Ryssland, så är mitt svar nej. Däremot kan debatten vara politiskt besvärlig, säger Ring."

Så allt bottnar i ett svagt politiskt ledarskap inom försvarsdepartementet. En svaghet som har växt för varje ny minister som Fredrik Reinfeldt installerat. Så problemet visar sig allt mer ligga på en statsminister som inte kan få fram ledande försvarspolitiker. Kan det vara så att ett annat parti ska ta över försvarsdepartementet? Har ingen tanke, har ingen ide, men den moderata paradgrenen försvarspolitik känns inte längre lika klockren....

Just när jag skriver detta så är det åter främmande flyg över landet... Historien verkar inte ta slut och det har inte med sekretess att göra utan med försvar att göra. Enström dags att vara minister och leda försvaret och landet.

Media mm: SvD, SvD2,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den socialdemokratiska programkommissionens blogg och Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,