20130729

Våldet...

Sommartorka och landet ligger där det ligger. Den lokala tidningen fylls av fotbollscupen med 200 lag. Bilder och resultaten… Men samtidigt så finns inget om hur det är i staden som invaderas av turister, fotbollsspelare. Det är en tunn tidning som borde kunna vara så mycket mer då det händer så mycket i kommunen.

Vimmerby har inga problem med bärplockare eller oseriösa torghandlare som i större utsträckning utnyttjar våra unga. Det finns lite av en idyll del av Vimmerby. Den småländska bilden är lite som en bok av Astrid Lindgren. Men under ytan så finns problemen även i vår kommun. Det finns utanförskap. Det finns segregation mellan delar i kommunen. Två skolor som delar upp den rika och den fattiga delen av kommunens unga. Två skolor där den ena erkänner problemen medan den andra blundar för dem. En tro på att allt är så bra i de ekonomiskt välmående villakvarteren… Men så skenet bedrar. Förslaget på att slå samman skolorna så att man samlar låg och mellan på en skola och högstadiet på en annan är bra och skulle lösa ett antal vi och dom problem som annars möter upp på gymnasiet. Storstädernas problem finns i alla små kommuner, men i varierande storlek. Lite är frågan geografisk betingad. Hur nära större strömmar man är.

Samtidigt så läser vi hur Mc-gäng etablerar sig i mindre kommuner där den polisiära närvaron är i det närmaste noll. Hells Angels breder ut sig på de mindre orterna. I sak så är det nog inget bekymmer i sig själva då de vill ha en lugn omgivning, men det som sker runt om och de våldsverkare som de lockar till sig. En oro i ett redan slitet samhälle spärrs på. Den negativa trenden med utflyttning, minskat antal arbetstillfällen förstärks av dessa etableringar. På ett sätt så blir det bilden av att samhället, staten givit upp och lämnar sina invånare ensamma och att de får söka sitt stöd på andra sätt. Medborgargarden och ytterlighetspartier får sin näring i detta. JohanWesterholm berättar för mig hur det utvecklas i Kopparberg då utländska bärplockare invaderade och ingen polis fanns närvarande för att upprätthålla en ordning. Hur det lokala samhället tog lagen i egna händer. Och inte var det alltid den mest laglydiga kommuninvånaren som stod i de främsta leden. Utan en mobb som såg sin chans till action. Men när inte samhället svarade upp så godtogs alternativet för vart var de andra?

I Vimmerby ser vi bus-åkandet som lockar familjefäder att på Facebook seriöst hota med basebollträn. Snart så slutar det med hot och de kommer kliva ut tillsammans och ett medborgargarde är faktum. Vågar inte tänka på konsekvenser, men positiva är de inte. Polisen vill liksom inte finnas på plats och det till och med ryktas om att polisens barn finns bland bus-åkarna… Vad händer när mobben ger sig på polisens son? Vad svarar samhället på det. Var finns moralen? Samtidigt som jag kan förstå den uppgivenhet som man känner.


Idag är det molnigt och alla unga fotbollspelare har åkt hem och det är lite tommare i Vimmerby. Helgens öl-tält är passé och den turista vardagen är åter igång. De två motorerna Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs lufsar på med sina fenomenala verksamheter. Men kommer några av besökarna vilja bosätta sig i Vimmerby, eller etablera sina företag här? I ett första läge säkert ja men sedan? Var säger bilden om den mindre kommuner med en allt svagare närvaro av staten. Ingen polis, ingen skattemyndighet, ingen försäkringskassa, ingen… Hur ska landsbygden kunna behålla sin trygghet och utvecklas om inte samhällets institutioner finns där. Om människor är tvungna att på ett tvivelaktigt sätt ta lagen i egna händer. Varför ska jag satsa när ingen annan gör det? Landsbygden har stora utmaningar och en ko-peng gör där föga skillnad. Det behövs en annan närvaro och förståelse från samhället, politikens sida. 

Mitt parti har en resa kvar och även de politiker som bor i de mindre landsbygdskommunerna lyssnar hellre på PR-nissarna som gör sitt underlag utifrån kvarteren runt Stureplan. Fokusgrupper som vi ska satsa på i den lilla kommunen… Storstadskvinnor mitt i karriären, jojo… Landet är på väg att förlora sin sammanhållning. Än kan det gå att ändra men då gäller det att lyssna på andra än vad som görs idag. Typ något som liknar klassiskt folkrörelsearbete och en vågan att faktiskt möta de som är tänkta att rösta på oss. En vågan att möta dem som tycker vi givit upp dem. En vågan att möta dem som idag står utanför. En vågan att förstå dem som finner våldet som den enda framkomliga vägen. En vågan att tänka nytt, med en ideologisk ryggnerv. Det går.

Media mm: SRAftonbladetAftonbladet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,