20130830

Expressen visar på skillnad

Igår så presenterade LO förslag att få en fungerande arbetsmarknadsförsäkring och idag kan vi se hur Expressen osignerad ledare ger sig på LO och skrämmer med de gamla klassiska orden om att de kommer spä på arbetslösheten.

Jag kan förstå Expressen måste angripa LO då det ligger i tidningens ideologiska natur. Men när de påstår att förslagen från LO kommer få den redan skyhöga arbetslösheten att stiga i höjden. Men att vi idag redan har en arbetslöshet med historisk höga höjder och en politik som inte kommer tillrätta med arbetslösheten. Det som lyser igenom i ledaren är just tron på att svenka arbetare är lata och inte vill gå till ett arbete. För med låga ersättningar ska de arbetslösa tvingas ta arbeten. Två problem finns dock som Expressen väljer att ducka för. Det ena är att det inte finns några arbeten att söka och de som finns kräver en kompetens som inte de utan arbete har idag. Där kan jag känna att det finns en naivitet från Expressens sida. Men den andra punkten handlar det om att man vill se ett skifte på svensk arbetsmarknad med låglönejobb som inte kräver några kvalifikationer. De är självklart att de jobben behövs, men det är inte där som vi kommer vara en ledande nation på.

Vår chans är inte de billiga jobben för vi kommer aldrig att vinna den matchen och jag ser inte heller ett intresse i det. Det är med kunskap och kvalité som vi ska möta konkurrensen från omvärlden. Till det behövs en trygg befolkning som vågar ta till sig nya kunskaper och som erbjuds möjligheter att skola sig. Generellt så har den sittande regeringen inte gjort ett skvatt på denna punkt. De har i en inledning kraftigt förminskat antal utbildningsplatser för att sedan återföra lite, men fortfarande mindre än ingången och behovet.


Så Expressen ledare är bra och behövs. Den visar på skillnaderna i svensk politik. Ty klarar inte partierna att utmärka skillnaderna så får väll media hjälpa till med den matchen.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om ,