20130818

Gyllene gryning för vem?...

Söndagen i Vimmerby bjuder på ett molnigt väder men ändå så är det varmt. Solens strålar retar ibland sig fram mellan molnskärvorna men samtidigt så ser vi droppar falla från skyn. Vädret är som svensk politik. Svårt att begripa sig på och man kan inte skåda nått som sticker ur den gråa molnmassan…

Vid den här tidpunkten på året så brukar jag känna en politisk hunger och partierna brukar känna sig utvilade efter en behövlig sommarledighet. Men i år så känns politiken trött trots att det bara är ett år kvar till val. En opinion som är svajig borde göra att partistrategerna eldade på för fullt men istället är det mer av att krama varandra än att söka vägar som avviker från massan.

Jakten på den sista mittenväljaren riskerar att radera ut partierna och locka väljaren till soffan eller extrema partier till höger eller vänster. Att inte bli sedda och att höra att alla partier står för i det närmaste samma lösning på de problem som vi står inför gör att ljusningen med att rösta och känna att man kan göra skillnad är som borta.

I dagens DN (plusversionen) kan man läsa om Kajsa Ekis Ekmans nya bok ”Skulden. Eurokrisen sedd från Aten” och hur det nazistiska partiet Chrysi Avgi ”gyllene gryningen” får framgångar. Krisen i Grekland visar på hur extrema krafter växer sig starka. Hur man lätt kan peka ut vi och dom när ekonomin svajar, när arbetslösheten stiger och omvärlden skuldbelägger en befolkning för krisen. Ja så är bilden i Grekland och det är den som grekerna förhåller sig till. Hur man söker nått eller någon att lägga skulden på. Hur extrema rörelser. Det samlade makten oavsett partifärg som håller samman med de internationella rörelserna och den spelplan som de satt upp. En spelplan som inte tar hänsyn till den lilla människan som blir satt i kläm med lägre lön, pension och högre priser. En otrygghet byggs in i samhället som de etablerade partierna inte klarar av att möta upp emot. De blir själva en del av orsaken istället för att sitta på lösningen. När då rörelser växer fram som tar parti för den lilla människan och finner enkla, men inte sanna, orsaks sammanband så lyssnar den enskilde på det. Rädda kvartersbutiken eller banken och valet är inte så svårt. Banken står för orsaken och den lilla butiken tryggheten i grannskapet. Banken ägd av utlänningar medan butiken är ägd av en i grannskapet.

Lokalsamhället blir allt viktigare och vi kan se hur omställningsrörelsen tar sin grund i lokalsamhället och pratar lokal ekonomi och lokala valutor med byteshandel som en väg att klara de klimat hot som vi står inför. Vi ser hur den gamla bygemenskapen återskapas av en yngre generation som ser nya möjligheter. Generellt är det som växer fram rörelser som står långt bort från etablissemanget. En del är positiva och känns som de nya folkrörelserna som tar vid där arbetarrörelsen och miljörörelsen sviktande i sitt underifrån engagemang. Andra är mer skrämmande och har totalitära drag och lyckas med skrämsel och pekandet på dem som orsaken till landets brister.

Kvar står de etablerade partierna och kämpar om att ligga så nära varandra för att locka varandras väljare och missar att de inte lyfter utan att stödet för dem i totalen minskar. Det finns ytor att teckna in i tider av massarbetslöshet, kunskapsbrister, ökade klyftor och ett land som inte håller samman. Det parti som ser det och också presenterar en politik för detta har stora chanser att göra framsteg i valet om ett år. Det parti som kan se hela Sverige och inte bara de välmående villaförorternas kommer skörda framsteg. Jag anser att Socialdemokraterna har den grunden men måste då överge PR-nissarna och våga lita på sin egen rörelse och de känselspröt som finns i rörelsens olika delar. Från en fackliga till pensionärerna och ungdomar. Se det fackliga/politiska samverkan som ett sätt att få in kunskap om hur det ser ut på landets arbetsplatser. Hur resonerar löntagarna och de arbetslösa. Inte se samverkan som ett ekonomiskt stöd utan ett kunskaps stöd.


De främlingsfientliga, totalitära rörelser som växer sig starka i Europa kommer inom en snar framtid även växa sig starka här. Vi är inte isolerade. Argumentationstrimnings kurser biter inte på varken väljare eller dessa partier/rörelser. Det behövs en politik som tar undan grogrunden där de finner sin näring. Svenskarna är inte rasister men ändå så finns det något som tilltalar i dessa rörelsers argumentation. Det visar sig att kring 40 procent av socialdemokraternas väljare är på samma linje som SD kring mottagandet av flyktingar och över 50 procent när det gäller moderaterna. Men jag vill inte kalla dem rasister. Att gå i takt med sina väljare är inte detsamma som att dela deras synpunkter utan att förstå dem och presentera alternativa lösningar. Vi är inte där idag utan vi sneglar mer på vad moderaterna gör och de sneglar vad vi gör. Med andra ord så tar vi oss inte framåt och de ser väljarna.

Media mm: DN, Ab, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SVT.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,