20130819

Den sista dansen för partierna?...

Partierna har valt att vända samhället ryggen eller i alla fall lokalsamhället. Istället så är det systemet som kramas istället för medborgaren. Om det inte är valtider förstås… Visst kan partimedlemmar vara med i föreningar men aktar sig för att påtala sin politiska aktivitet. Förr så var det partierna som stod för det sociala ansvaret för samhället.

När min far var ung så var det SSU och Unga örnar som stod för dansen. I Vimmerby var det Centerns ungdomsförbund och gamla fackliga kamrater påtalar att de var tvungna att bli medlemmar i centern för att kunna gå på dansen där brudarna var. Partierna var en klar del av lokalsamhället och tog ett ansvar och klev in där stat och kommun inte fans.

Jag begär inte att partierna ska starta dans och handen på hjärtat så tror jag inte Reinfeldt och Löfven lockar massorna till dansgolvet. Men samhället håller på att spricka isär. Det är våld och stök på kvällarna och partierna kunde vara aktiv ute på helger och kvällar för att visa sitt engagemang. Oppositionsrådet i Vimmerby Helen Nilsson (S) vill att vi ska vara ute ett antal helger men kommer hon få gehör för detta. Kristdemokraterna har valt att gå ut och städa staden en helg om året, men blir hånade av oss andra partier som glatt påtalar att vi har kommungubbar till det. Men har vi det då skiten är kvar och budgeten nerprutad.

Jag har många gånger påtalat att vi inte går i takt med den samtid som vi är satta att hantera. Vi saknar den fingertoppskänslan av vad som medborgarna upplever. Våra referensramar har snävats av då vi allt mer umgås i samma grupper oavsett vilken partifärg som vi företräder. Jag skrev igår om tendensen i Grekland där Gyllene gryning tar mark då de finns nära invånarna i de kvarters som upplevs som stökiga. De svarar när inte polisen gör det. I Sverige så tog den nationella/nazistiska rörelsen samma sak då det var oroligheter i Stockholms förorter. De bildade medborgargarden som fanns där när andra delar av samhället svek. Svenskarnas parti höll i somras läger för hela familjen där barnen hade en central roll. En ny rörelse är på gång och vi ser den inte komma förrän det är försent. 

Media mm: Johan Westerholm,
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. IntressantLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,