20130817

Tjohoo Reinfedlt och Löfven

Det går inte så bra för Reinfeldt nu. De enda siffror som verkar stiga är arbetslöshetssiffrorna. Medan opinionssiffrorna sjunker stabilt så är nu även Folkpartiet under 5 procent i den senaste undersökningen från United Minds som presenteras i Aftonbladet idag.

I dag så har Fredrik Reinfeldt hållit låda i Stockholmsförorten Gustafsberg. Jag har inte lyssnat på det utan hämtat sonen från campingen ute i skogen och tagit en tur på cykeln. Mycket klokare sätt att använda en lördag om ni frågar mig. Nu nyduschad med ett glas vin vid min sida kollar jag snabbt igenom tidningarna på nätet och konstaterar att det med all säkerhet blir ett femte jobbskatteavdrag även om Kristdemokraterna flaxar lite för syns skull. Vi vet sedan innan att Socialdemokraterna redan synat sitt kort och lovar att femman kommer vara kvar om Reinfeldt och Borg lägger klöver fem. Hade hoppats på lite mer mörkande från mitt eget parti på den frågan. För det är få som kommer hinna se effekten av de femte. Så enkelt skulle Socialdemokraterna kunna avskaffa femman och lägga de slantarna på mer jobbskapande åtgärder eller fylla de håll som finns i välfärden.

Men trianguleringen verkar ha blivit det överskuggande målet mellan de politiska partierna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är de som sticker ut. Sedan om deras politik gillas av väljarna kan diskuteras. SD ligger kring 10 procent och ökar i dagens undersökning medan V backar. Jag tror det är vinstförbudsproblematiken som skrämmer väljarna från att lägga sin sympati på Vänsterpartiet.

Så idag höll Reinfeldt sitt tal. Snart kommer Löfven med sitt. Regeringen lägger sin budget och oppositionen sin. Om ett år är det val. Jag gissar på att de budgetalternativ som läggs inte kommer vara det bästa för landet utan mera vara inriktade på partierna. Kampen om skolan, jobben och välfärden är på väljarnas agenda, men kommer något parti lägga ett seriöst förslag som sticker ut och som dessutom kan få ordning på jobb och skola?

Nu återgår jag till att dricka vin och planera kvällens middag. Skaldjur är på agendan och inte är det kräftor... och Tjohoo Reinfedlt och Löfven...

Media mm: Ab, Ab2, A3, Ab4Exp, Exp2, SvD, SvD2, DN, DN2, SVT, SVT2, SR.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om ,