20131016

Sociala lokala rörelser en kraft mot rasism

Idag så fick jag lite pusselbitar av Alex Bengtsson på Expo. Det var inte det traditionella retoriktrimmingen gentemot SD utan mer hur med lokal organisering kan bli en demokratisk motkraft. Hur vi kan ta det sociala ansvaret i byn, staden eller kvarteret som vi bor i.

Som ni vet är jag sökande i hur Sd och dess idéer ska bekämpas. Jag närmar mig nu att det handlar om flerapunkter där jag i dag fick en modell för ena punktent. Mitt första punkt är fortfarande arbete och full sysselsättning. Det är grunden för vårt samhälle idag. Med det följer också en bättre intergrationspolitik och idag fick jag också en pusselbit genom Mikael Dambergs artikel i DN. Sedan så kommer biten från Expo som handlar om hur vi organiserar oss lokalt. Med, egentligen klassiskt, folkrörelse arbete så hjälper vi till i samhället. Är den sociala rörelse som tar vid där samhället av ett eller annat skäl inte orkar, kan eller vill göra något. Modellen är inte så svår, på pappret.

Enkelt så samlar man aktiva sympatisörer, som gärna får vara lite av affischnamn i lokalsamhället. Det handlar om att skapa legitimitet för det man vill skapa. Vidare så fångar vi deltagare som är med i de aktiviteter som behöver göras i området. Det kan vara att nattvandra, demonstrera, fixa trasiga fotbollsmål. Vi vet att det idag utförs av den nazistiska rörelsen och skedde i Husby och det sker i en större utsträcking i Grekland genom Gyllene gryning. Nästa steg är att ge deltagarna kunskap om rasismens mekaniker och där finns folkbildningen genom studieförbund och folkhögskolor. Där efter kommer det med all sannolikhet växa fram en kärna som leder det lokala arbetet. Känner ni igen er? Det är vägen som folkrörelse Sverige växte fram på. Inte uppfinna hjulet på nytt utan ta fram det renovera och rulla på. Modellen kommer säkert att se olika ut beroende på vilka förutsättningar som finns. Mycket av detta görs idag utan att man tänker på att det är en antirasistisk insats. Jag ser I min kommun hur Vimmerby IF med sitt engagemang för de ensamkommande unga fått in dem i samhället och att de inte är vi och dom.

Den sista delen är förstås även att möta SD i våra folkvalda församlingar och då trimma argumenten gentemot dem precis som vi gör mot moderater och Vänsterpartister. Där är det ingen skillnad utan när det gäller argumenten. Det största problemet är att det finns en osäkerhet som ibland går över i rädsla när vi ska ta fighten den där måndagkvällen då kommunfullmäktige sammanträder. På något sätt så litar vi inte på våra värderingar och att vår politik håller. På den sista punkten bör vi tänka till. Inte för att närma oss SD utan tvärtom visa på särarterna och hur vi vill lösa dagens samhällsproblem.

Så punkt två och tre kan vi klara relativt lokalt. Men punkt ett med jobben, utbildning och integration är den svåra käpphästen, för att tala Reinfeldtsspråk. Här måste man ta ett djupare resonemang. Det finns embryon men det räcker inte. Vidare så måste det fram en konflikt yta mellan de demokratiska partierna visa på att vi vill olika. För det gör vi men en rädsla att tappa mellanläget hindrar oss. Läs min postning från i morse på det ämnet.


Det var några rader och jag kommer återkomma i ämnet på ett eller annat sätt. Lätt på pappret men svårare i verkligheten.

Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,